HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Polikarbonátból újrahasznosított nyomtatószál

ferenck 2021.05.28. 08:00

A 3D nyomtatóanyagokat gyártó kínai Polymaker a német Covestro anyagbeszállító által fejlesztett, újrahasznosított polikarbonátból dolgozta ki a PC-r nyomtatószálat (filament), azaz a filamentet újrahasznosított műanyagból hozták létre.

A cég május 26. és 28. között, Sanghajban mutatja be új anyagait. A 3DP kereskedelmi bemutatón a Covestro szintén részt vesz.

3dnyomtatas_polikarbonat.jpg

Az anyag a kínai vízbeszállító Nongfu Spring 19 literes palackjaiból származik, amelyekben szinte teljesen tiszta formában található meg a polikarbonát. A cirkuláris (körkörös) gazdaság elveit alkalmazni igyekvő, a beszállítói lánc többi tagjával szoros munkakapcsolatban álló Covestro a műanyaghulladékot „szűzanyaggal” keverte össze, kialakítva a később az elektronika-, a gépjármű- és más iparágakban használatra kerülő nyomtatószálakhoz tökéletes polikarbonát-alapot.

A filament főként a gyártásuk fenntarthatóságát, környezetbarátabbá tételét szem előtt tartó, a 3D nyomtatótechnológiát ipari léptékben alkalmazó cégeknek ajánlott. Az újrahasznosított anyagból készült nyomtatószál széndioxid-lábnyoma alacsonyabb, mintha csak szűzanyag lenne benne. Emellett tartósabb és iparág-specifikus elvárásoknak is jobban megfelel.

A fejlesztők szerint előny, hogy a hulladék egyetlen forrásból származik, mert így nem kell a műanyagok kiválogatásával, csoportosításával és azonosításával foglalkozniuk. Nagy mennyiségben áll rendelkezésre, viszonylag tiszta, és költséghatékonyan újrahasznosítható.

A magas hőmérsékletet kiválóan tűrő PC-r stabil és erős anyag. Több tesztet végeztek vele, egyenletes hőmérsékletelosztással a nyomatok nem görbülnek be, nagyobb és összetettebb formák printelhetők belőle.

A teszteken az is kiderült, hogy nagyon könnyű feldolgozni, jó a szakítószilárdsága és a hajlítási paraméterei. Ezek az értékek valamivel magasabbak, mint a szabvány polikarbonát anyagoké.

Címkék: újrahasznosítás műanyag Kína nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7916571886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása