HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott betonzsaluk az építőiparban?

ferenck 2021.05.17. 08:00

A zsaluzat építő-, leggyakrabban beton- és vasbetonszerkezetekhez használt használt öntőforma az építőiparban. Általában műanyagból, fából, fémből, szőtt, font favesszőkből, szálas anyagokból készül. Felső, vízszintes elemeit függőleges vagy ferde merevítések, dúcok, oszlopok tartják, alul pedig palló-alátét vagy deszkázat található. Az elemeket anyagfüggően, más-más megoldásokkal illesztik egymáshoz. A zsaluzási terv és a zsaluzás a betonszerkezetek elkészítésének kihagyhatatlan része.

A műveletet mindezidáig hagyományos technikákkal végezték. Csakhogy, az építészet és az építőipar más területeihez hasonlóan, itt is megjelent a 3D nyomtatás, és a teljes költség akár 40-60 százalékát kitevő zsaluzáshoz is használható már az additív gyártótechnológia, ami azért is fontos lépés előre, mert betonformák esetén a 40-60 százalékból még nagyobb költség lesz.

3dnyomtatas_beton_2.jpg

Egyes alakzatok ráadásul túl összetettek ahhoz, hogy zsaluzattal meg lehessen valósítani őket. Organikus geometriák, kettős ívű felületek, üregek – ezek a tervek additív gyártás nélkül egyszerűen megvalósíthatatlanok. Vagy, ha mégis, nagyon képzett, speciális munkaerőre van szükség, abszolút egyedi zsaluzatok kellenek hozzájuk, csillagászatira szöknek az árak, és rengeteg a teljesen felesleges anyagveszteség.

A 3D nyomtatásban fontos szereplő BigRep és a Forward AM együttműködése pontosan ezeket a problémákat hivatott megoldani. A két cég közösen számos szakterületi kompetenciát sorakoztat fel: virtuális tervezés, 3DP, fejlett anyagok előállítása, nagyformátumú nyomtatás stb.

„Izgatottak vagyunk, hogy a Forward AM-mel együttműködve, új megoldásokkal gazdagítjuk az építészetet és az építőipart. Ügyfeleink, nagyméretű gépeink és új Betonzsaluzat nyomtatószálunknak köszönhetően, anyagilag és gyorsaságban is nyernek vele. Új lehetőségek előtt nyílnak meg a kapuk” – magyarázza Sven Thate, a BigRep vezetője.

A Big Rep maximum egy köbméteres munkatérrel rendelkező gépei a hagyományos technikáknál háromszor gyorsabbak, a költségek pedig azok töredékei. Az új nyomtatóanyagot kifejezetten ezekre a nagyméretű printerekre találták ki.

Címkék: beton építőipar épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4616560254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása