HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Illegális fegyvernyomtató workshopra csapott le a spanyol rendőrség

ferenck 2021.04.23. 08:00

A spanyol rendőrség április 18-án jelentette be, hogy az adóhatóság közreműködésével az országban első alkalommal csaptak le workshopban nyomtatott lőfegyverekre. A rajtaütés egyébként szeptember 14-én történt, hivatalos beszámolóra viszont csak a héten került sor.

A Kanári-szigeteken, egész pontosan Tenerifén, Santa Cruzban helyezték őrizetbe a gyanúsítottat, miután több fegyvert, lő- és robbanószert találtak nála. A workshopra egy, gyanús tevékenységeket figyelő internetes csapat figyelmeztetése után bukkantak rá. Kiderült, hogy a gyártók szélsőjobboldali csoportokkal állnak kapcsolatban, a gyanúsítottnál otthoni bombakészítő és egyéb, például lőfegyverek 3D nyomtatását leíró kisokosokat is találtak.

3dnyomtatas_spanyolrendorseg.jpg

A fegyvernyomtatás öt-hat éve volt slágertéma, az utóbbi időben kevesebb a vele kapcsolatos bombasztikus hír, viszont az additív gyártás térhódításával, a technológia ezen a területen is sokat fejlődött. Ez egyrészt a jobb minőségű printereknek, nyomtatóanyagoknak, másrészt a fémnyomtatókhoz való könnyebb hozzáférésnek tudható be.

Nyomtatott kőfegyverekhez más technikával készült alkatrészek is kellenek, különben nem működnek. Kiderült, hogy a letartóztatott személy kicsi, de működő lőfegyvert tudott készíteni, illetve az is, hogy a puskacsövet pár perc alatt képes volt kinyomtatni.

A rendőrök két 3D nyomtatót, tizenegy nyomtatószál-tekercset és a fegyvergyártáshoz használt több számítási eszközt is lefoglaltak. Ezen kívül 19 printelt kicsi fegyvervázat, kilenc tárat, két hangtompítót és sok más részt, valamint más fegyvereket, például machétét is találtak. Nem közölték, hogy ezek additív gyártótechnológiával készültek, vagy sem.

Nyomtatott lőfegyverek gyártásának és birtoklásának a szabályozása országonként változik. Az Egyesült Királyságban ugyanaz vonatkozik rájuk, mint más fegyverekre: csak kormányengedéllyel legális. Szingapúrban idén fogadták el a fegyverek digitális másolatának, fájljainak engedély nélküli birtoklását büntető törvényjavaslatot. Kanadában engedély és regisztráció nélkül szintén illegális a birtoklás és a gyártás.

Az USA-ban 2018-ig tilos volt lőfegyvereket nyomtatni, a Trump-adminisztráció azonban megváltoztatta a törvényt. Most csak fémrészeket tartalmazó printelt lőfegyverek birtoklása tiltott.

Címkék: fegyver szabályozás fémnyomtatás nyomtatószálak

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5116507802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.04.23. 16:19:11

Milyen lehet egy "nyomtatott kőfegyver"?

:-)
Ezt így elkezdtem vizuál ízélni...

steery 2021.04.25. 00:10:30

Tenerifét elárasztják a migránsok. A lakosság próbálja megvédeni magát. Ezeket szélsőjobboldalinak hazudják, mintha köze lenne bármiféle politikához is, mintha ez valami rossz és bűnös dolog lenne. Nagyon nem akarják, hogy a lakosság hatékonyan védekezhessen az inváziós csapatok ellen és esetleg kiverje őket az otthonából. Hamarosan az illegális fegyvergyártás olyan hétköznapi tevékenység lesz világszerte, mint a kábítószer kereskedelem vagy a migráns csempészet. Ami a nyomtatott fegyverek gyengéje, hogy profi lőport nem olyan könnyű gyártani a töltényekbe. Egyedül ennél fogva tudják a hatóságok megszorongatni ezt az iparágat.

Örömhernyó 2021.04.25. 01:02:23

Egy normális országban a polgárok szabadon tarthatnak lőfegyvert. Persze ahol az embereket alattvalóként, sőt rabszolgaként kezelik, ott erről szó se lehet.

Örömhernyó 2021.04.25. 01:07:56

Amúgy elképzelem, ahogy a Kanári-szigeteken szélsőjobboskodnak a helyiek. Komolyan? Miért kelle ebbe politkát keverni? Mert úgy félelmet lehet kelteni az emberekben?

Megjegyzem az államhatalom világszerte emberek millióinak életét oltja ki évente. Jemen, Líbia, Szíria, Kína stb.

Korunk négere a fehér európai ember.

yerico1 2021.04.25. 12:09:21

Maga a "fegyverváz" - teljesen barom megfogalmazás, nincs ilyen szó valójában -, szóval a tok eddig is műanyagból készült, alsó része nem számít fő alkatrésznek, önmagában semmit sem ér. Kell bele acél merevítés, különben nem bír ki egy lövést sem. A felső rész, a szán már fődarabnak számít, annak van gyári száma, de szintén olyan szinten megszórják acéllal, hogy nem lehet nyomtatni. Természetesen az acél van körbeöntve műanyaggal, egymástól nem szétválaszthatók. Tár sosem volt fődarab, tetszőleges számban bárki megveheti, saját - sportcélú - fegyveremhez is rendeltem már külföldről csomagküldéssel.
Fegyvercsövet meg nem lehet nyomtatni, oda nem jó bármi, csak speciálisan edzett és keményített acél, ami szintén fődarab, egyedi gyári számmal.
Szóval ami kijön egy 3d nyomtatóból, az max arra veszélyes, aki el akarja sütni. Amúgy elég egy szög és egy kalapács is, hogy elműködjön a gyutacs a lövedékben, de érdekes módon szöget és kalapácsot senki sem akar betiltatni.
Magyarul ez a "valami" csak megint egy hangulatkeltő, de érdemi tartalmat nélkülöző fércmunka.

yerico1 2021.04.25. 12:10:58

@Örömhernyó: Aki nagyon akar, itt is meg tudja oldani, hogy kijárjon lőtérre, versenyekre, és ehhez legyen saját tulajdonú lőfegyvere. Bármelyik lőklub, egyesület szívesen felvilágosít róla bárkit, hogy mi ennek a legális, törvényes menete.

yerico1 2021.04.25. 12:13:15

@steery: "profi lőpor" pont gond nélkül beszerezhető, ahol engedélyezik a használt hüvelyek ujratöltését, ott ennek beszerzése egyáltalán nem probléma. Itthon sem, kilószámra vehető utána, hogy az ember letette a megfelelő vizsgát.

steery 2021.04.25. 13:01:43

@yerico1: Igen, pont ezért írtam azt, hogy a hatóságok csak a lőpor kereskedelem korlátozásával és ellenőrzésével tudják megfogni a barkácsfegyver gyártókat. Szigorítani kell a lőporhoz való hozzájutás feltételeit, mert most még nincsenek olyan házi használatú gépek, amikbe csak beleönti a polgár az összetevőket, aztán a gép magától kikeveri belőlük a profi lőport vagy robbanóanyagot vagy gyógyszer vegyületet vagy háztartási vegyszert vagy akármit. De idővel majd ilyenek is lesznek, aztán ha ezek mellé lesznek hulladék újrahasznosító rendszerek is, akkor totálisan elszabadul a barkács cuccok világa és ellenőrizhetetlenné válik az egész. Beleöntöd a kukaszemetet a feldolgozóba, kijönnek belőle a nyersanyag tömbök. Ezeket belerakod a tárgynyomtatódba és csinálsz belőlük... bármit.

Wildhunt 2021.04.25. 16:20:10

@steery: profi töltényt esetleg. Egy nyomtatott revolvert viszont könnyedén használhatsz például nitrocellulózzal meg anyagba csomagolt csapágygolyóval.

bandiras2 2021.04.25. 16:56:12

Mi a különbség a népirtás és a polgárháború között?
A kinézett áldozatok vissza tudnak lőni.
Bárki aki ellenzi a szabad lakossági fegyvertartást, támogatja a következő népirtást.Milyen fegyverre van szüksége egy szabad polgárnak:
1: Pisztolyokra. Hogy agyonlője az utcán rátámadó férget.
2: Puskákra. Golyós, sörétes, szabadon választott mennyiségben. Hogy agyonlője a házára támadó férget. Esetleg vadászatra, a helyi vadgazdálkodási szabályoknak megfelelően.
3: Automata gépkarabélyra. Mert az lesz azoknál is akik érte jönnek.

CoolKoon 2021.04.26. 00:33:14

@steery: Istenem, a szokásos módon ismét csak fogalmad sincs hogy miről beszélsz. "Hamarosan az illegális fegyvergyártás olyan hétköznapi tevékenység lesz világszerte, mint a kábítószer kereskedelem vagy a migráns csempészet." - Álmodozz csak, ha ezt bármilyen fegyverszakértőnek mondanád, rögtön elmagyarázná, hogy hallucinálsz.

CoolKoon 2021.04.26. 00:34:46

@Örömhernyó: "Egy normális országban a polgárok szabadon tarthatnak lőfegyvert." - Ja, tényleg milyen nagyszerű helyek is azok a pöceg..izé földi paradicsomok, ahol még a gyerekek is valódi uzival, esetleg kalasnyikovval szaladgálnak....jut eszembe, nem akarnál ilyen helyre költözni véletlenül? Miért nem?

CoolKoon 2021.04.26. 00:38:21

@yerico1: "Szóval ami kijön egy 3d nyomtatóból, az max arra veszélyes, aki el akarja sütni." - Igen, ez a legfőbb veszélye az összes ilyen 3D nyomtatós buherálásnak.

"Amúgy elég egy szög és egy kalapács is, hogy elműködjön a gyutacs a lövedékben, de érdekes módon szöget és kalapácsot senki sem akar betiltatni." - Ez egy eléggé cinikus kijelentés volt a részedről, tekintve hogy az illegális fegyvergyártás gyakorlatilag a világ minden (normálisabb) táján illegális.

CoolKoon 2021.04.26. 00:39:04

*az engedély nélküli fegyvergyártás.

CoolKoon 2021.04.26. 00:44:22

@steery: "a hatóságok csak a lőpor kereskedelem korlátozásával és ellenőrzésével tudják megfogni a barkácsfegyver gyártókat." - Istenem, újabb "gyöngyszem"....

"Szigorítani kell a lőporhoz való hozzájutás feltételeit" - Lelki szemeim előtt már látom ahogy a hordók kénezéséhez használt kénlapot csak speciális engedéllyel lehet majd megvenni. A kálium-nitrátot úgyszintén. Szívhat majd a sok őstermelő. Bonyolultabb lesz a helyzet a (fa)szénnel, mivel azt otthon is lehet gyártani gyakorlatilag bármilyen éghető anyagból. Gondolom, majd a ceruzavásárláshoz is speciális engedély kell majd...

Örömhernyó 2021.04.29. 02:06:47

@CoolKoon: Miről beszélsz? Ahol gyerekek rohangálnak kalasnyikovokkal, ott illegálisak a fegyverek, csak mégis mindenkinek van, mert az élet ott olyan, hogy akinek nincs, azt lenyomják.
A legnagyobb emberölési rátával bíró országokban nem nagyon van legális fegyvertartás. Közép-Amerika országai, Mexikó, Oroszország (igen, ott is tilos a kalasnyikov, pisztoly, majdnem minden).

Nem tudtam, hogy Svájcban, Németországban, Ausztriában, Amerikában, Olaszországban, Kanadában pöcegödör állapotok vannak. Igen, Kanadában is elég szabadon tarthatók puskák, öntöltő puskák is. Pisztolyok nem annyira. De Magyarországhoz képest jóval szabadabb. Egész Kelet-Európa a kommunista fegyverfóbia örökségét szenvedi. Érdekes módon a kommunizmus előtt lehetett fegyvert tartani, mégse ölték egymást halomra az emberek.

A sok tudtalan általában az amerikai lőfegyver okozta halálozási adatokkal rémisztgeti a másik tudatlant. Holott azokba az adatokba mindig belefoglalják a lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságokat is, ami olyan 60%-a a lőfegyveres haláleseteknek.

CoolKoon 2021.04.29. 15:42:13

@Örömhernyó: "Ahol gyerekek rohangálnak kalasnyikovokkal, ott illegálisak a fegyverek, csak mégis mindenkinek van, mert az élet ott olyan, hogy akinek nincs, azt lenyomják." - Nem. Ahol gyerekek (gyerekkatonák) rohangálnak kalasnyikovokkal, ott gyakorlatilag mindegy, hogy mit ír a törvény, mert valójában nincs törvény. Oroszországot pedig inkább nem is említeném, mert a kimondottan lőfegyveres összetűzések relatíve ritkák, még a "megöngyilkolt" ellenzékiek (és egyéb "diverzánsok") is általában inkább balkonokból meg tetőkről szoktak leesni mintsemhogy menekülés közben hátbalőnék magukat.

"Kanadában is elég szabadon tarthatók puskák, öntöltő puskák is." - És Kanadában is bármilyen elmebetegnek adnak el puskát, mint Amerikában? És amúgy nem igaz, hogy Svájcban annyira marha szabad fegyvertartás lenne, a családomban konkrétan volt egy olyan eset, hogy valakit megfingattak a svájci határon egy Ausztriában legális gázpisztoly miatt.

"Egész Kelet-Európa a kommunista fegyverfóbia örökségét szenvedi." - Szerintem nem fegyverfóbiáról van szó, hanem azokról az egészen eszement fegyvertartási szabályokról, amik egész Amerikát jellemzik. Hogy elmebeteg hibbantaknak is szemrebbenés nélkül eladnak bármennyi fegyvert, hogy komplett arzenáljuk van otthon, és hogy idióta fegyverfétisük van.

"Érdekes módon a kommunizmus előtt lehetett fegyvert tartani, mégse ölték egymást halomra az emberek." - Ezt inkább hagyjuk is, mert az előrenyomuló (primitív) ruszki katonák nyomán beálló anarchia alatt nem egy gazember kezdett a zavaros viszonyok közepette gyilkolászni. Előtte meg a nyilasok, meg a fehérterror, meg a vörösterror stbstb. úgyhogy TÉNYLEG hagyjuk.

"az adatokba mindig belefoglalják a lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságokat is, ami olyan 60%-a a lőfegyveres haláleseteknek." - Ja, például az olyan eseteket, amikor egy ámokfutó halomra lő egy-két tucat embert, után saját magával is végez.
süti beállítások módosítása