HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D ipari nyomtatás a fenntartható fejlődésért

ferenck 2021.04.22. 08:00

A fenntarthatóság sok más technológiai területhez hasonlóan, a 3D nyomtatásban is egyre fontosabb szempont. Új és újabb módszereket dolgoznak ki folyamatok optimalizálására, biológiailag megfelelő anyagokat fejlesztenek, a hulladékot újrahasznosítják stb. Mindezek mellett az additív gyártás alaptermészeténél fogva is környezetbarátabb, mint a klasszikus ipari megoldások.

Az Egyesült Államok több egyetemét tömörítő Intelligens Fúzió Anyagtudományi Klaszter adatelemző algoritmust használ környezetbarát 3DP technikák, anyagok kidolgozásához. A cseh Fillamentum nyomtatószál-gyártó nemrég mutatta be első biológiailag 100 százalékban lebomló anyagát, míg a Polymaker legújabb PLA-alapú filamentje az eddigieknél szintén jóval környezetbarátabb. A dél-koreai Sindoh első kereskedelmi printere a Materialise Bluesint PA12 folyamatát használva, teljes egészében újrahasznosított anyagokkal dolgozik. De szójabab- és fahulladékból is készítenek már „zöld” 3D nyomtatómatériát.

3dnyomtatas_eos_5.jpg

Az európai uniós NOVUM projekt cellulózt javasol fosszilis anyagok helyett autóipari, hajózási és más alkalmazásokhoz. A nyomtatást követő utómunkálatok specialistája, a brit AMT 87 ezer fontos Innovate UK állami támogatást kapott organikus oldószer fejlesztésére elasztomerekhez.

A legismertebb ipari nyomtatógyártót, a német EOS-t a nemzetközi üzleti közösség beválogatta az Ötven Fenntarthatósági és Klíma Vezető kezdeményezésbe, egy, az éghajlatváltozás elleni megoldásokon dolgozó platformba. A 3DP szektort képviselő cég „holisztikus fenntarthatósági megközelítésről” beszél. Lényege a felelős gyártás és a bolygóra kevésbé káros jövőbeli termelés promótálása.

Az EOS ügyfeleire is alkalmazza a koncepciót, mindegyiket támogatja saját fenntarthatósági mércéjének betartásában. A számok energia-hatékonyság, hulladék-csökkentés és az erőforrások tudatos/lelkiismeretes használatának mutatóiból jönnek ki. Igazi csapatmunkában gondolkoznak, a vállalásokat a gyártófolyamat összes szakaszában igyekeznek megvalósítani.

Az emberi jólét és a természeti erőforrások tiszteletben tartásának egyensúlyának megteremtését, fenntartását tartják a legfontosabbnak. A 3DP lehetőséget ad rá: minimális hulladék mellett komplex gyártási feladatok oldhatók meg, de a cél már nem is a minimális, hanem a nulla hulladék. A nyomatok könnyebbek, kevesebb anyagot használnak, korlátozható a túltermelés, a káros gázok kibocsátása – utóbbiról kutatást is végeztek.

A világjárvány alatt meghatározóvá vált kívánság szerinti (on-demand), lokális gyártással a 3DP pozíciói jelentősen megerősödtek, amiből az EOS arra következtet, hogy egyre több szereplő fektet be az ipari 3D nyomtatásba, alkatrészek digitális gyártásába, és ezzel egyrészt a szállítási, másrészt a raktározási költségek, összességében a káros környezeti hatások drasztikusan csökkennek.

Címkék: környezetvédelem újrahasznosítás ipar környezetbarát technológiák EOS nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4316506822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása