HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Építkezésen nyomtat a robot

ferenck 2021.04.21. 08:00

Az építkezési helyszíneken dolgozó 3D nyomtatók elterjedése fontos változásokat hozhat az iparágban. Ilyen gépeket az Egyesült Államokban és Indiában is használtak már, most pedig a mobil 3D printer robotokat fejlesztő osztrák Printstones cég állt elő eggyel.

A Baubotot modulárisra tervezték, tehát „külsős” felhasználók viszonylag könnyen módosíthatnak rajta. A multifunkcionális építészrobot, egy terepjáró-szerű szerkezet túlmutat a betonprintelésen, a gyártáshoz kapcsolódó több munkát képes elvégezni: anyagokat szállít, hegeszt, mar, csavaroz, fest, téglákat rak le, és a plazmavágáshoz is ért.

Az építési helyszínek biztonságosabbá, a munka hatékonyabbá tételéért, a Printstones speciális szoftverfejlesztői csomagot kínál a géphez, amellyel az ügyfelek egyedire alakíthatják a robotot: új eszközökkel szerelhetik fel, új funkciókkal bővíthetik. A cél, hogy minden gyártási helyszínen alkalmazni lehessen.

3dnyomtatas_baubot.jpg

Baubotot úgy alakították ki, hogy teherautókba beférjen, kinézetre pedig olyan, mint egy tank. Lánctalpával lényegében minden terepre alkalmas, elboldogul a lépcsőkkel, bemegy az ajtókon.

Elektromos elemmel működik, az elem maximum nyolc óráig bírja töltés nélkül. Csúcssebessége 3,2 km/h, és akár 500 kilót is tud szállítani. Robotkarja egy méterre elér, milliméteres pontossággal dolgozik.

A felhasználók manuális és előreprogramozott módban egyaránt működtethetik, mint ahogy azt is meg lehet határozni előre, hogy mit tegyen a következő munkanapon. A közeljövőben újabb funkciókkal bővítik, amelyekkel hatékonyabban dolgozza fel az adatokat, munkakörnyezetben szimulálható, rutintevékenységei már az építési helyszínen való megjelenése előtt optimalizálhatók.

A cég a modellezéshez használt és a valódi környezetben, a gép szenzoraival gyűjtött adatokkal egyaránt dolgozó, központi mesterséges intelligenciát gyakoroltathat hozzá, lehetővé téve Baubot autonóm, vagy robotrajokban történő működését.

A Printstones elmondta, hogy a robotot ugyan építkezésre és betonnyomtatásra optimalizálták, de tevékenysége nem merül ki ennyiben. Hajógyártók, repülőgép-fejlesztők, erőművek stb. szintén dolgozhatnak vele.

Címkék: robot beton építőipar modularitás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4416506764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása