HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Épül a világ leghosszabb gyalogoshídja

ferenck 2021.04.13. 08:00

Két építőipari cég, a brit BAM és a holland Weber Beamix belevágott a világ leghosszabb nyomtatott gyalogoshídjának építésébe. A betonkonstrukciónak Európa 2018-as Zöld Fővárosa, a holland-német határhoz közeli Nijmegen ad majd otthont.

Az alkotók nem cifrázták túl a névadást, a „Híd projekt” az ország munka- és vízhatóságának, a Rijkewaterstaatnak a megrendelésére készül. Magát a hidat egyébként nem Nijmegenben, hanem a két vállalat 3D nyomtatóműhelyében, Eindhovenben printelik.

3dnyomtatas_bridge_1.jpg

29,5 méter hosszú lesz, így megdönti a sanghaji Tsinghua Egyetem építménye mostani világcsúcsát. Trend formálódik, a közeljövőben egyre több építőipari 3DP kezdeményezésről fogunk hallani. A technológia használata logikus: új koncepciók valósíthatók meg vele, a munka rövidebb ideig tart, és olcsóbb is, mintha hagyományos módszerrel csinálják.

A hagyományosan készülő betonszerkezetekhez sokkal több formázás, előkészítés, és még sok minden más kell, ráadásul a terv is olyanra sikerült, hogy lényegében csak 3DP-vel kivitelezhető. A „szabad formájú” híddal az alkotók a 3D nyomtatás építőipari jövőjét kívánják szemléltetni.

Az új technológia mindig új kihívásokkal jár: megváltozott szerkezeti biztonsággal, pontos terhelhetőségi adatok elemzésével, a legmegfelelőbb anyag kiválasztásával stb. Az eredeti tervből parametrikus modellt generáltak, amelyből kiderítették a szerkezeti megkötéseket, nyomtatási specifikációkat, és előállították a híd optimalizált belső felépítését.

Ezt követően 3D Autodesk Revit modellel a szerkezet külső felületén, a belső és a külső rácshálókon dolgoztak, majd megtervezték a betonnyomtatók munkafázisait.

Miután az Eindhoveni Műszaki Egyetemen teszthidat printeltek, a két cég jelenleg a végleges változaton dolgozik, és kb. egy hónap múlva készülnek el vele. De nem állnak le, mert további négy hidat akarnak nyomtatni Hollandiában, egyelőre nem pontosítva a helyszíneket.

Címkék: híd beton építőipar világcsúcs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2416496130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása