HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás szerepe az ipar 4.0-ban

ferenck 2021.02.18. 08:00

A 3D nyomtatás az ipar 4.0 egyik fundamentuma – írja a negyedik ipari forradalommal szinonimaként használt jelenségről elemzésében a 3D Natives szakportál. Az ipar és a kapcsolódó üzleti tevékenységek automatizálása és digitalizálása az indusztriális forradalmak összes ismérvével rendelkezik: kialakulóban lévő, gyorsan felfutó technológiák határozzák meg, ezek a technológiák szélsebesen megváltoztatják az ipari termelés módszereit, miközben az általuk kivált gazdasági és társadalmi változások az emberi fejlődésre is komoly hatást gyakorolnak.

A 18. századtól három ipari forradalom zajlott le eddig. 2014-től a gazdaság és a társadalom a technológiák, különösen az ICT exponenciális növekedése miatt, a negyedik hatásait kezdi érezni: fizikai, digitális és biológiai rendszerek intelligens gyártóhálózatba integrálódnak. A hálózatok alkotóelemei folyamatos interakcióban állnak egymással, együttműködnek. A rugalmas, „okos” és autonóm megoldásokat olyan diszruptív technikák mozgatják, mint – a teljesség igénye nélkül – a dolgok internete (IoT), a blokklánc, a mesterséges intelligencia és változatos területei, a robotika, a big data miatt virágzásnak indult adattudomány és természetesen a 3D nyomtatás.

Kialakulóban a jövő ipara, az Okos Gyár (Smart Factory).

3dnyomtatas_ipar4_0.jpg

Mivel 3D terveket beavatkozás nélkül termékké képes alakítani, és feleslegessé tette a korábbi drága szerszámok használatát, egyszerűsíti az utófeldolgozást, minimalizálja a generált hulladék mennyiségét és az emberi jelenlétet, a 3DP kulcsszereplője az autonóm, automatikus és intelligens rendszerek, hálózatok közötti információcserének, gyártásmenedzsmentnek.

Alkalmazásával az üzemek rugalmasabbá válnak, hatékonyabban elégítik ki a folyamatosan változó és egyre nehezebben prognosztizálható piaci szükségleteit. Minden korábbinál személyre szabottabb termékeket állít elő, lehetővé teszi az egyedi tömegtermelést. Alapvetően környezetbarát, így a klímakatasztrófa árnyékában rendkívül fontos, hogy támogatja a kevesebb erőforrást elhasználó és a korábbi, rivális technikáknál összehasonlíthatatlanul kisebb környezeti lábnyomot hagyó fenntartható gyártást.

A 3DP ma már teljesen érett technológiának tekinthető, a csúcspontot az orvosi implantátumok jelentik, de az autóipartól, az ellátási lánctól az oktatásig, vagy a bioprintingen keresztül gyógyászati kutatásokig, szinte mindenhol jelen van.

A nyomtatótechnikák és -anyagok számának folyamatos növekedésével, az egyre több kutatással és szakterületi vállalkozással drasztikusan nő az alkalmazási lehetőségek köre. Több iparágban már ma a legkedveltebb gyártótechnológia, és a Covid-19 alatt hatékonyan bizonyította, hogy válságban is nagyon működőképes.

Az ipar 4.0-ához kapcsolódó startupok zöme a Szilícium-völgyben, New Yorkban és Londonban működik, de a világ más részein is egyre több működik.

Címkék: jövő ipari forradalom ipar

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7416428788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gösser söralátét 2021.02.19. 14:36:24

Vicces ahogy folyamatosan a 3D nyomtatást kiáltjátok ki az ipari forradalom legnagyobb csodájának.
A prototípusgyártást valóban roppant jól megoldja, lerövidíti a fejlesztés időtartamát, de azt ugye nem gondoljátok komolyan, hogy egy akármennyi millió példányban szükséges fröccsöntött műanyag biszbasz néhány másodperces előállítási sebességével versenyezni tud egy pl. darabonként nyócperces nyomtatás.

Vén motoros 2021.02.20. 17:03:47

Nemcsak műanyagot "fröccsöntenek", fémeket is - hidegfolyatással. Prototípusgyártásnál, meg talán az űrtechnikánál, vagy a Holdon lévő leendő pioneer kutató-telepen alkalmazható a 3D nyomtatás, és - természetesen - szinte korlátlanul az orvostechnológiában, ahol minden darab egyedi. De hogy IPAR 4.0? Ez valahogy olyan nekem, mint a slogenként felkapott "okos városok", vagy az, hogy kb. 60 éve mindig "10 év múlva" fogják tudni gyógyítani a rákot... Valamint 10 év múlva lesz fúziós reaktor, meg 10 év múlva lesz meg a csoda-akkumulátor, ami forradalmasítja majd a villamosenergia-tárolást. Ma 69 éves bagyok, és még kis pöcs voltam, amikor először olvastam a nátrium-kén akkumulátorokról, mint a jövő akkujáról. Azóta is pont ott tart. Pont ott tart, mint a hidegfúzió. Az a baj, hogy az ilyen műszaki cikkeket Verne Gyulák meg fantaszta újságírók írják.
Nem tudom, hány éve olvasok a "3D" elven nyomtatott házakról, épületekről, mint "nem a jövő, hanem a jelen tehcnológiájá"-ról. Hát viccesek az ezt bemutató PR-videók, a "kinyomott fogkrém"-hurkás nyomtatott beton falakkal. Ez még ott sem tart, mint az első TÖF-TÖF automobilok faküllős "hintó" kerekei.
süti beállítások módosítása