HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az Orion űrhajó készen áll a Hold-utazásra

ferenck 2021.01.18. 08:00

Az 1966-os Őrjárat a kozmoszban – Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai az első (hétrészes) német, akkor még nyugatnémet sci-fi tévéfilmsorozatként vonult be a mozgóképkultúra történetébe. Hatalmas siker volt, kultikus alkotás született, az Orion név fogalommá vált.

A Lockhead Martin bejelentette, hogy kész a nevével az egykori sorozat legendás járműve előtt tisztelgő űrhajóval: összeszerelte és a Kennedy Űrközpontban tesztelték az Artemisz I misszió keretében még idén a Holdra tartó, idővel talán a Marsra is eljutó gépet.

A Lockhead Martin a NASA elsőszámú beszállítója, ők építették az űrhajó főbb részeit. Több modulja készült 3D nyomtatással, mint ahogy a kilövő és a rendszerhez tartozó SLS rakéta számos darabját szintén printelték.

3dnyomtatas_orion.jpg

Az Artemisz I misszió lesz az Orion első útja a világűrben. Emberi személyzet nélkül fog repülni, három hetet tartózkodik fent, körbekerüli a Holdat, majd visszatér a Földre. Ez lesz a teszt, leellenőrzik és hitelesítik az űrhajót, a rakétát és a földi rendszereket. Ha mind sikerrel járnak, az Oriont emberszállításra alkalmasnak nyilvánítják.

„Egyedi űrhajó, építői fantasztikus munkát végeztek. A misszió látványos lesz, de még fontosabb, hogy bebizonyítja: az Orion képes humán személyzet biztonságos oda-visszaszállítására. Az űrkutatás új korát hozza el” – nyilatkozta elégedetten Mike Hawes, az Orion igazgatóhelyettese, a Lockhead Martin programmenedzsere.

Az Artemisz I értelemszerűen csak a kezdet. A rákövetkező misszió, az Artemisz II már emberekkel lesz, szintén a Holdra tart és onnan vissza. Nem szállnak le, csak körülötte végeznek tudományos munkát.

Az Artemisz III nő- és férfi-asztronautája viszont le is szállni a Holdon, azaz először jár majd nő az égitesten. Az Orion körülötte fog keringeni, felszínre speciális leszálló egység viszi őket.

Az Artemisz III-V és az azokat követő három misszióhoz a NASA három-három Oriont rendelt a Lockhead Martintól.

Címkék: űrkutatás űrhajó Hold NASA Lockhead Martin

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3016391324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.01.19. 08:07:07

És amikor megérkeznek, látnak egy kicsi humanoidot pici kocka alakú ûrhajóval, és amikor odamennek hozzá hogy felvegyék vele a kapcsolatot, miután bemutatkoztak, az idegen így fog nekik válaszolni:
- cirke ? kaca ? van nem cípõsz isz!

wovbagger 2021.01.19. 08:24:09

Informatív írás lenne, ha nem volna tele fogalmazásbeli hibákkal, és elírásokkal:

1. Lockheed Martin
www.lockheedmartin.com/en-us/index.html

2. "...német, akkor még nyugatnémet"
Mivel a német egyesülés után már csak Bundesrepublik van, gyakorlatilag _most_is_nyugat-német.

3. "körbekerüli a Holdat" - újabb pongyola baromság: megkerüli a Holdat.

4. "képes humán személyzet biztonságos oda-visszaszállítására" - nem csoda, mert nem humán személyzet nincs, helyesen tehát: "képes emberi személyzet biztonságos oda-visszaszállítására"

5. "Nem szállnak le, csak körülötte végeznek tudományos munkát..." - valszeg kiszállnak, és úgy... Helyesen, érthetően: "Nem szállnak le, csak Hold-körüli pályán keringve végeznek tudományos munkát."

hebebe 2021.01.19. 19:40:39

Hát ez első ránézésre csak olyan űrkapszulának tűnik mint az eddigi összes embert szállító űreszköz.Valami Nostromo-val vagy csillagrombolóval kellene már előállni, hogy elhigyjem, volt bármilyen fejlődés a hatvanas évek óta.
süti beállítások módosítása