HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A fémalapú nyomtatópor-piac 2020 és 2030 között

ferenck 2020.12.03. 08:00

A Covid-19 miatti időszakos visszaesés ellenére, a következő évtizedben jelentősen nő a 3D fémnyomtatás piaca, és mivel egyre jobb lesz a minőségük, a legtöbb bevételt az anyageladások generálják – áll az IDTechEx tízéves (2020-2030) előrejelzésében.

A fémporok szerepe szignifikáns, és míg a korai, első elterjedési hullámban a titán, az Inconel és többféle acél játszották a főszerepet, addig a hagyományos fémek jelentős része hiányzik az additívgyártás-palettáról.

A fém nyomtatóporokból készült tárgyaknál fontos, hogy ne legyenek túl elasztikusak, és a szakítószilárdáguk minél magasabb értéket érjen el. Ezek a specifikációk a biokompatibilitás és a csontokkal való összenövés miatt egyre meghatározóbbak lesznek az orvosi és a fogorvosi szektor implantátumainál. Értelemszerűen ebben a piaci szegmensben is komoly potenciál rejlik.

metaladditive.jpg

A hőt és az elektromosságot erősen vezető anyagok nagymennyiségű nyomtatásában szintén óriásiak a lehetőségek. A réz tűnik a legegyértelműbb megoldásnak, sokan próbálkoznak vele, viszont 3DP hasznosítási szempontból egyáltalán nem könnyű matéria, rengeteg a kihívás (gyors hőelvezetés, magas oxidálódási „hajlam” stb.). A lézerek optimalizálásával, a szelektív lézeres olvasztás alternatíváinak stb. terjedésével új távlatok nyílnak meg, például hamarosan 3D nyomtatáshoz kiváló minőségű rézötvözetek állíthatók elő.

A tűzálló fémek piaca szintén fellendül, különösen a tantál- és a nióbium-ötvözeteké. A volfrám is ígéretesnek tűnik, akárcsak a laboratóriumi közegből szép lassan kereskedelmi forgalomba kerülő egyes egzotikus anyagok. Gömböcskékből álló, megfelelő nyomtatási paraméterekkel rendelkező porokat viszont nem könnyű belőlük előállítani. Szerszámokhoz, turbinákhoz stb. különösen jók lehetnek, ezeken a területeken a következő évtizedben komoly piaci penetráció várható.

Fém nyomtatóanyagok kerámiarészecskékkel, nanokristályokkal történő dúsítása szintén fontos tendencia lesz.

A piaci sikert más tényezők, például a por alakja, ára, sűrűsége, a gyártási folyamat, a részecskék mérete stb. is felgyorsíthatják, ugyanakkor ez a siker nem lesz gyors, a minőségi kívánalmaknak megfelelő széleskörű végfelhasználói alkalmazásokat új és régi szereplőknek egyaránt türelmesen ki kell várniuk.

Címkék: trendek jövő ipar nyomtatóanyagok fémnyomtatás fémpor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2416310074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása