HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtassunk űrhajót!

ferenck 2020.11.11. 08:00

November 15-én négy asztronautával a fedélzeten, a NASA a SpaceX Crew-1-et útnak indítja a Nemzetközi Űrállomás (IST) felé. A tervek szerint 180 napot töltenek ott, majd a tudományos küldetés végeztével, visszatérnek a Földre.

November 14-én a NASA televízió közvetíteni fogja az indulás előkészületeit, aztán magát az indulást is.

A SpaceX Crew Dragon űrhajójának ez lesz az első hivatalos személyszállító útja.

3dnyomtatas_spacex.jpg

Szerencsére az űrhajót másként is élvezhetjük, mert An Duong, a Rolls-Royce légjármű-iparban dolgozó mérnöke elkészítette az űrhajó személyzeti részének a tervező által alapított nottinghami Morethan3D – több mint 3D – oldalán megtekinthető 3D modelljét, nyomatát.

Duong utánzata, a Dragon-MJ nagyobb, mint a korábbi, az eredeti 1/27-ed részét kitevő MS modellje, ráadásul a korábbi verzióból hiányzó több új funkció is található rajta.

De miért is kell űrhajókról nyomtatott másolatot készíteni?

Egyrészt az élmény átélése miatt, másrészt oktatási célból. Ezek az utánzatok ugyanis tökéletesen felhasználhatók iskolákban, gyerekek tanulhatnak belőlük, inspirálhatják őket, hogy asztronautákká váljanak, ha nagyok lesznek, vagy pedig „csak” a STEM (tudomány, technológia, mérnöki diszciplínák, matematika) kategóriába tartozó természettudományos területek valamelyikével próbálkozzanak.

A korábbihoz hasonlóan, az új modell STL fájljai szintén letölthetők (60 fontért), és aztán kinyomtathatók, de közvetlenül a Morethan3D-től is rendelhetők remek minőségű printek. Az MJ viszont méretes modell, így legalább 210x210x200 milliméteres építési térrel rendelkező printer kell hozzá.

Ha viszont a második lehetőséget választjuk, marad két opciónk: az űrhajót vagy teljesen összeszerelve rendeljük meg, vagy csomagban kapjuk, aztán az elemeket magunk rakjuk egybe. A nyomat jóval drágább: 520 fontba, plusz a szállítási költségekbe kerül.

Címkék: oktatás űrhajózás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6916279968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása