HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás és a zöld energiák

ferenck 2020.10.28. 08:00

Az amerikai elnökjelöltek második és egyben utolsó vitáján, október 22-én Joe Biden pozitívan nyilatkozott a megújuló energiákról, belengette a fosszilis tüzelőanyagokról való áttérést, ami persze nem máról holnapra fog megtörténni. Lényegében a biomasszáról, a nap- és a szélenergiáról, ipari léptékű elterjesztésükről van szó.

A 3D nyomtatás méretezhetősége és gyors telepítése komoly versenyelőnyt jelent ezen a téren, ideális megoldás lehet a megújuló energiaszektornak – írja elemzésében a 3D Printing Media Network.

Az egyébként is környezetbarát technológia a területen már jelen is van.

3dnyomtatas_zoldenergia.jpg

A T3DP startup speciális anyagtudományt és „haladó” geometriát kombináló nyomtatási folyamata előkészítheti a printelt napelemekhez vezető utat. Perovszkitot, a szilíciumnál sokkal alacsonyabb hőmérsékleten olvadó kalcium-titánoxidot használnak. Jóval hatékonyabb alapanyag, mert a formázásához energia kell. A T3DP megoldásával akár 55 százalékos is lehet a fotovoltaikus átalakítás hatékonysága, míg szilíciumos napelemeknél ez az érték maximum 25 százalék.

Napelemek printelése csak egy alkalmazás a 3DP megújuló energia lehetőségei közül. Gyors prototípuskészítéssel a problémák hamar megoldhatók, aztán jöhetnek a teljes méretű modellek, és a technológia természetéből fakadóan kevesebb az anyagveszteség.

A kelet-Afrikában aktív Simusolar például mezőgazdasági alkalmazásokhoz dolgoz ki mapelem-részeket.

Napenergia tárolására alkalmas elemek szintén printelhetők, a Carnegie Mellon (CMU) és a Missouri Tudományegyetem 2018-ban dolgozott ki a lítium-ion elemek töltését javító elektróda-nyomtató eljárást. Az autóiparnak szintén készítenek zöld termékeket, de űrkutatáshoz is terveznek megújuló energiákon alapuló nyomatokat.

Printelt betont tengerparti szélturbinákhoz hasznosíthatnak, vizsgálják is, hogy az anyag mennyire tűri az óceáni feltételeket, és úgy tűnik, hogy jól. Többek között a Purdue Egyetem és az RCAM Technologies foglalkozik ezzel a területtel.

Az additív gyártás eddigi alkalmazásaiból kiderült, hogy kifejezetten fenntartható termelési eljárás, lényegéből eredően jól használható megújuló energia-létesítményekhez.

Ha a zöld megoldásokat előtérbe helyező jelölt nyeri az elnökválasztást, a 3DP szektor kedvező pozícióban várja az USA „bezöldülését.” Persze jelöltként sokan sok mindent ígértek már.

Címkék: energiaellátás környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr216259252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása