HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott gyalogoshíd a párizsi olimpiára

ferenck 2020.10.22. 08:00

Egy francia konzorcium 40 méteres gyalogoshidat fog építeni a 2024-es párizsi olimpiai játékokra. A konzorcium építész-, mesterséges intelligencia-, építőanyag-cégekből és a 2015-ben alapított, nagyvolumenű 3D nyomtatással foglalkozó, betonra specializálódott XtreeE-ből áll.

A cég méretes 3DP rendszerei bérelhetők, vagy szakemberei is részt vesznek az ügyfelek terveinek kidolgozásában, megvalósításában. Dolgoztak már Berlinben is, legutóbb pedig egy dubai vállalattal alakítottak ki partner-együttműködés kapcsolatot.

3dnyomtatas_olimpiaihid1.jpg

Az olimpiai projekt világpremier lesz: a résztvevők elmondása alapján a 3D szerkezetibeton-nyomtatás és az ipar 4.0 összekombinálásával új „infrastruktúra tipológiát” hoznak létre.

Az utóbbi években a 3DP-t többször használták világszerte hidak, viaduktok és más építészeti tervek megvalósításához.

3dnyomtatas_olimpiaihid0.jpg

A holland infrastruktúrafejlesztési minisztérium szeptemberben válogatott ki tíz céget egy köralakú viadukthoz. A környezeti hatásokat messzemenően figyelembe vevő kivitelezéshez additív gyártást is fognak használni. Cambridge-ben (Egyesült Királyság) szintén egy viadukthoz vettek igénybe printelt prototípusokat és 3D vizualizáló eszközöket.

Sanghajban tavaly húztak fel egy 15,25 méter hosszú gyalogoshidat, Rotterdamban pedig újrahasznosított anyagokból terveznek hasonlót, és az év végéig állítólag el is készülnek vele.

3dnyomtatas_olimpiaihid.jpg

Az olimpiai gyalogoshíd teljes felszíne nyomtatott betonból áll majd. A tervek szerint 60 százalékkal kevesebb betont használnak, mint az azonos méretű hagyományos szerkezetek esetében. A digitális tervezéssel, a komponensek ipari környezetben történő gyártásának és gyors helyszíni összeszerelésének lehetőségével az építészek szabadabban alkothatnak, találhatnak ki új elemeket, módosíthatnak elképzeléseiken.

A 3D nyomtatással kevesebb elemet kell szállítani, nincs szükség zsaluzatra, és így összességében csökkennek a kiadások.

Az XtreeE bizakodik, hogy a gyalogoshíd elkészülte után, Franciaországban és világszerte is hasonló projektekre kap majd megbízást.

Címkék: híd olimpia beton építészet épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7416248056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása