HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hova fejlődnek a kompozitanyagok?

ferenck 2020.10.21. 08:00

A 3D nyomtatáshoz használt anyagok közül a megerősített polimerkompozitok egyedi tulajdonságaik, előnyeik és a hozzájuk kapcsolódó kihívások miatt nagyon ígéretesek. A technológia fejlődésével a kompozitok egyre népszerűbbek, gyorsabb és költséghatékonyabb dolgozni velük. Ideális esetben mindent kompozitokból printelnének.

Hagyományos előállításuk viszont nagyon munkaigényes, ráadásul manuális munkáról van szó. Ugyan léteznek már automatizált megoldások, de egyelőre korlátozottak.

A terület azonban nagyon gyorsan fejlődik, már most is jelentős, 2020-ban 100 milliárd dolláros világpiac, 2030-ra pedig megduplázódhat. Az additív gyártás minden bizonnyal komoly szerepet fog játszani ebben a folyamatban.

3dnyomtatas_kompozitok.jpg

A különféle nyomtatótechnológiák, hardverrendszerek mutatnak hasonlóságokat, de sok a különbség is köztük, és ezért a felhasználási módokat, árakat és más paramétereket összehasonlítva, alaposan ki kell választani a nyomtatóanyagot, a megfelelő kompozitcsaládot.

A technológiák előnyeinek, lehetőségeiknek az azonosítása azért is stratégiai jelentőségű, mert a terület a fejlesztések korai szakaszában jár. Jelenleg mindenesetre biztosra vehető, hogy a gépjármű-ipartól a sportfelszerelések és orvosi műszerek, általában nagyon egyedire kidolgozott, de nem tömegtermékek gyártásáig, kompozitok 3D nyomtatása jelenti a jövőt.

A méretezhetőség szintén fontos szempont, plusz úgy kell megoldani, hogy ne menjen az anyag tulajdonságainak a kárára. Komplex tervezés, hardver és szoftver kell hozzá, és ha sikerül, akkor indulunk meg lépésről lépésre a tömeges gyártás felé.

Az additív gyártás mellett más, új technológiák is részt vesznek a folyamatos szálerősítéssel végzett, egyre automatizáltabb, idővel pedig teljesen automatizált munkában.  A kompozitokból készült polimernyomatok erősebbek, könnyebbek, nagyobbak, mint a hagyományosabb anyagok.

Címkék: trendek ipar polimer nyomtatóanyagok kompozitok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4116247930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása