HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott érzékelők fémszerkezetekben

ferenck 2020.10.19. 08:00

A Torinói Műszaki Egyetem Gépész- és Légjármű-mérnöki Karának kutatói nyomtatott szenzorok egészségügyi alkalmazásait tanulmányozva, hő- és inerciális (tehetetlenségi) érzékelőket integráltak acélba. Közvetlen lézeres fémszinterezést (DMLS) használtak hozzá.

A szenzorok például beteg folyamatos megfigyelését igénylő orvosi, klinikai alkalmazásoknál játszhatnak fontos szerepet.

Hagyományosan fúrással végzik ezt a munkát, majd valamilyen tokba teszik, esetleg a felületre ragasztják az érzékelőket.

3dnyomtatas_szenzor.jpg

Jelen kísérlet során az egyik, a drága érzékelőt magas hőmérsékletnek tették ki, míg a közönséges másikat alapvető, olcsó használatra találták ki. Az első egy piezorezisztív PT100 hőszenzor volt, 5,90 milliméter átmérőjű és 30,3 milliméter hosszú hengeres szondával, amelyet speciális, szilíciumalapú-alapú hőszigeteléssel ellátott huzal kötött össze. A másik érzékelőtípus egy általános rendeltetésű piezorezisztív gyorsulásmérő volt, szabvány elektromos kábellel.     

A kísérlet során gyártott mintadarabokba rakták őket.

A vizsgálat három célt szolgált. Egyrészt a nyomtatási folyamatot pontos paraméterekkel és műveletekkel igyekeztek kalibrálni. Másrészt nyomtatáskor optimalizálták a szenzorok integrálását. Harmadrészt utána hitelesítették az érzékelők teljesítményét.

Kiderült, hogy optimalizált szelektív lézeres olvasztással (SLM) megelőzhetők az anyag máskor előforduló módosulásai. A tömörség 100 százalékos maradt, semmiféle üregesedés nem kezdődött el.

A felületi rétegek nyomtatás közben minimálisan megváltoztak, de a problémát könnyen megoldották. A fémrész homogén és hibátlan maradt.

A szenzorokat tesztelték, kifogástalanul működtek.

A kutatók végül megállapították, hogy technológiájukkal bármilyen elektronika integrálható fémekbe, az alkalmazásokon viszont – egyre fejlettebb konfigurációkkal – még akad bőven csiszolnivaló. Szerintük személyekre kidolgozott viselhető rendszerek érzékelői lehetnek a közeljövő legizgalmasabb alkalmazásai.

Címkék: orvosi szenzor fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9916244000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása