HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D betonnyomtató-üzem nyílt Eindhovenben

ferenck 2020.09.22. 08:00

A printerek, a nyomtatóanyagok és a tervezési technikák egyre inkább lehetővé teszik építkezési folyamatok teljes automatizálását, a méretezhetőséggel (kicsinyítéssel, de itt értelemszerűen elsősorban nagyítással) viszont egyelőre nehezen boldogulnak, és ez a tény hátráltatja az additív gyártótechnológiák széleskörű szakterületi elterjedését.

A szingapúri Nanyang Egyetem kutatói robotkarral, mások, például a holland Twente Egyetem szakemberei monumentális gépekkel oldanák meg a problémát. A 3D betonnyomtatás ezzel együtt, terjed: az utóbbi időben a Purdue Egyetem szakemberei szélturbinát, a texasi ICON katonai épületeket printelt.

Egy másik holland csapat, a szakterületen jól ismert Vertico Eindhovenben nyitott üzemet, ottani munkájukkal is fel akarják gyorsítani az építészeti alkalmazások elterjedését.

3dnyomtatas_vertico.jpg

A létesítményben a cég specialitásának számító ipari robotok és persze 3D printerek fognak működni. A három ABB robot egyike 7 méteres sínen helyezkedik el, így valósulhat meg, hogy akár 10 méter széles tárggyal is dolgozzon.

A városra azért esett a választás, mert Eindhoven Hollandia technológiai fővárosa, ahol másik két szereplő is foglalkozik betonprinteléssel. Így nem meglepő módon az új létesítmény mellett van még két 3D betonnyomtató központ. Az egyik a szakterület élharcosai közé tartozó helyi Műszaki Egyetemé, a másik a szintén idén nyílt BAM/Weber Beamix gyár.

„Lehet, hogy Eindhoven a betonnyomtatás világközpontja” – jelentette ki Volker Ruitinga, az apró részletekre is nagyon figyelő Vertico alapítója.

A cég komplett betonnyomtatási megoldásokat kínál, de természetesen kívánság szerinti munkákat is kivitelez. Saját hardverkombinációkat és szoftvereket fejlesztett. A speciálisan kidolgozott betonkeverék nagyobb és kisebb épületprojektekre egyaránt alkalmas.

A Vertico a De Huizenprinters (háznyomtatók) konzorcium keretén belül több beszállítóval dolgozik együtt, közösen fejlesztik tovább a betonkeveréket. Jelenleg egy kis házat építenek, két komponensből álló fúvókájuk biztosítja, hogy az anyag másodperceken belül megkössön.

Címkék: robot beton automatizálás épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8016206898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása