HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Implantátumokhoz a titánpor a legjobb nyomtatóanyag

ferenck 2020.09.18. 08:00

A Sandvik Materials Technology a legigényesebb iparágaknak gyárt kiváló minőségű acélmentes acélt és ötvözeteket. Tavaly új üzemet nyitottak, ahol (Osprey nevű) titánport állítanak elő az additív gyártás orvosi alkalmazásaihoz, például nyomtatott implantátumokhoz.

A vállalat kétféle Osprey-port készít, igény esetén pedig egyedire kidolgozott ötvözeteket is fejleszt. Az üzemben nikkelalapú szuperötvözeteket szintén állítanak elő.

3dnyomtatas_titan_2.jpg

A szuperfejlett titánpor-gyár megkapta a nemzetközi orvosi jogosítványokat (ISO 13485:2016), és így lehetővé vált, hogy egészségügyi partnereik (a szabályozószervek jóváhagyása után) piacra vigyék az Osprey-ből készült termékeiket.

A Sandvik orvosi 3DP-alkalmazások mellett titánporát a légi iparban is hasznosíthatja, arra szintén nemrég kapott nemzetközi hitelesítést (AS910D). Kevés cég rendelkezik mindkettővel, így 158 évük alatt összeszedett anyagtudományi ismereteiket nyilvánvalóan széles körben fogják is majd hasznosítani.

A 3D nyomtatásban egyre népszerűbb titán több szempontból rendkívül fontos, kritikus anyag az orvosi szektor számára. Az erő-tömeg arányt tekintve, masszívabb a többi anyagnál, köztük a rozsdamentes acélnál is. A csonttal jól köt, ezért a belőle készült beültetések nagyon sokáig megmaradnak az emberi testben.

Ha a 3D nyomtatás sajátosságait hozzáadjuk ehhez a két tulajdonsághoz, máris felsejlik az implantátumok új korszaka, amikor az titánból készülteket betegspecifikusra alakítják ki.

A Sandvik porgyára azért is biztonságos megoldás, mert a megfelelő felszerelések mellett az egész beszállítói láncnak az új üzem a helyszíne, minden lényeges megmunkálási folyamat ott történik, tehát a gyártás elejétől a végéig kiválóan nyomon követhető. Az egészségügy számára ez a tény több mint megnyugtató.

Címkék: titán orvosi ipar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr116203784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása