HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott orrpálcikák koronavírus-teszthez

ferenck 2020.09.09. 08:00

A Covid-19 fertőzés megállapításához használt egyik, jelenleg a legmegbízhatóbb vizsgálat az orr, száj (garat) váladékmintáiban jelenlévő vírust kimutató PCR teszt. Az egészségügyi szakember szivacsfejjel ellátott steril pálcikát nyom a garatfalhoz és az orrjárat hátsó részébe, és párszor megforgatja, mert csak így jut elég mintához. A mintát kémcsőbe teszi, amelyben speciális folyadék biztosítja, hogy a vírus megmaradjon, már ha van.

Ezeknek a pálcikáknak a tömeges előállításához eddig is használtak 3D nyomtatást, de az angliai Wolverhampton Egyetem kutatói egy szinttel feljebb léptek: közönséges helyett „okos” pálcikákat printeltek.

De mitől lehet okos egy Covid-19 teszthez használt szivacsfejes pálcika?

3dnyomtatas_nasalswabs.jpg

Például attól, hogy könnyebbé teszi a páciensnek sokszor fájdalmas, és mindig kifejezetten kellemetlen, irritáló folyamatot – senki sem szereti, ha az orrában matatnak. Alkalmazkodik az adott orrüreghez, amellyel növeli a kényelemérzetünket.

A pálcika összehúzódik miközben az orrüregben mozgatják, és így kevesebb stresszt okoz az ottani szöveteknek.

A kutatók elmondták, hogy az első lépéseknél tartanak, és mások részvételével is számolnak. Drasztikusan javítani akarnak a jelenlegi eljáráson, a kivitelezéshez pedig a digitális gyártáshoz és metaanyagokhoz fordulnak. ( A mérnöki módszerekkel előállított szintetikus anyagok természetes matériáktól idegen tulajdonságokkal rendelkeznek, például megtörik a fény-, elektromágneses, akusztikus és más típusú hullámokat.)

Pálcikáik auxetikusak – ha megnyújtják, megvastagodnak, ha összehúzódnak, vékonyabbak lesznek. Ezzel a tulajdonsággal, személyre szabhatóbb a teszt, a szöveteket kevésbé sértik, mintha hagyományos anyagból készülnének.

Egyelőre a Formlabs (amelynek termékeit a FreeDee forgalmazza itthon), egy tampai és egy New Yorki kórház közreműködésével mintákat nyomtattak, amelyeket aztán a fellépő masszív hiánykor, sürgősségi jelleggel, tömegesen használtak is a járvány tavaszi szakaszában.

A tesztfázist követően a tervet optimalizálják, és előkészítik a tömeges gyártáshoz. Utána újabb tesztek következnek, és összesen kb. hat hónap kell, hogy tömeges méretben, és ne csak sürgősségi szempontok miatt, kvázi kísérleti jelleggel alkalmazzák.

A kutatók előretekintenek: okos orrpálcikáik nemcsak a Covid-19 ellen, hanem más egészségügyi célokra is bevethetők.

Címkék: Formlabs koronavírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3716194822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása