HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Veszteségek és bizakodásra okot adó jelek 2020 nyomtatóiparában

ferenck 2020.08.14. 08:00

A 3DP egyik leginnovatívabb vállalata, a belga Materialise a napokban tette közzé idei második negyedéves jelentését, és nem meglepő módon 21,2 százalékos a csökkenés, szemben a tavalyi év azonos periódusában generált 48,4 millió euróval, 2020-ban 38,1 millió bevételre tettek szert.

A cég szoftverbevételei 9,3 millióról 9,5-re nőttek, ezzel szemben az orvosi, és különösen a gyártási oldalon volt erős a visszaesés: előbbi területen 14,5 millióról 11,7-re, utóbbin 24,5-ről 16,7-re.

A szakterület más meghatározó szereplőit szintén megviselte a Covid-19. Például a Gorgé Csoport bevételei 35,2, a 3D Systems-é 28 százalékkal estek vissza. A 3D Systems stratégiáját átfókuszálja, és mellette 20 százalékos leépítést is tervez.

3dnyomtatas_vesztesegek.jpg

A veszteségek jelentősek, de mégis szinte mindegyik érintett cég megjegyezte, hogy a márciusban kezdődő leállás és bizonytalanság miatt még nagyobbra számítottak.

A fémalapú 3D nyomtatás már 2019-ben is több nehézséget élt át, viszont ennek ellenére a fejlődés egyértelműnek bizonyult. A visszaesés inkább hardver-szinten volt tapasztalható, míg a fémporok piaca rendületlenül dübörgött.

2019-ben 37 százalékkal több fémport szállítottak ki, mint 2019-ben, összesen 2650 tonnát. Visszavetítve még jobbak a mutatók: 2019 első negyedévében 550 tonnát értkesítettek, annyit, mint 2014-ben összesen.

A sorozatgyártásra történő fémpor-eladások viszonylag szűk kört érintenek, az ügyfelek elsősorban a légjárműiparban, az egészségügyben, valamint az olaj- és gázszektorban tevékenykednek.

Az additív gyártás sikeres adaptálása szintén növeli a porok iránti keresletet, és az előrejelzések szerint a következő években is ez a szegmens fog a legjobb eladási mutatókkal rendelkezni, amelyet a Covid-19 sem tört meg.

A 2020-as mutatók is jók, ráadásul a fejlesztők folyamatosan újabb fémekkel, ötvözetekkel (például nikkel- és kobalt-származékokkal) állnak elő, és ez a tendencia a következő években érvényben marad. A hosszútávú kilátások szintén jók, úgyhogy van okunk bizakodni.   

Címkék: trendek üzlet fémnyomtatás fémpor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1816137854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása