HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mesterséges intelligencia javítja ki a nyomtatási hibákat

ferenck 2020.08.07. 08:00

A mesterségesintelligencia-kutatás egyik alterülete, a gépi látás az utóbbi években többször összekapcsolódott 3DP-projektekkel.

Júliusban például a PrintSyst.ai 3D nyomtatófolyamatokra dolgozott ki printelés előtti kiértékelést végző, a légjármű-, a gépkocsi- és a védelmi ipar szakembereit segítő rendszert. Áprilisban Kenneth Jiang szoftvermérnök hibákat detektáló nyílt forrású MI-programot (Spagetti Detektív) fejlesztett.

A Michigani Műszaki Egyetem két kutatója, az MI-fejlesztések egyik „legrégebbi motorosa”, Joshua Pearce és Aliaksei Petsiuk a napokban állt elő egy, a 3D nyomtatási hibákat hamar észlelő és korrigáló, gépilátás-alapú algoritmussal.

3dnyomtatas_algoritmus_hibadetekalas.jpg

Az FFF nyomtatási technikára összpontosító algoritmussal idő és nyomtatószál (filament) spórolható meg.

A kamera az építési teret figyeli, míg a kód a nyomat külső és belső részén egyaránt rétegről rétegre keresi a hibákat, majd a megbízhatóságot és a jobb minőséget garantáló, a printer által kivitelezendő folyamatokat generál.

A nyomtatási felület tetejére vizuális markert helyeznek el, ami az extrudálás előtt pontosan megmutatja, hol printelik a modellt. Feltérképezi az STL fájl valódi koordinátákhoz kapcsolódó digitális koordinátáit. A modellről valódi térben, a kiterjesztett valósághoz (Augmented Reality, AR) hasonlóan, szintén digitális másolat generálódik. Ez a másolat a későbbiekben referenciapontként szolgál.

Mihelyst a printer munkába áll, az algoritmus elkezdi az összehasonlítást, végig követi a fúvóka pozícióját. Numerikus képfeldolgozó technikákat használva, a kameraképeket és az STL fájl paramétereit figyelve hajtja végre a feladatát.

Az első tesztet PLA nyomtatószállal dolgozó RepRap printeren végezték, az eredmények bizakodásra adnak okot. Az algoritmus folyamatosan észleli a hibákat, hibakorrigáló mechanizmusain viszont még bőven akad javítani való.

Címkék: automatizálás mesterséges intelligencia algoritmus RepRap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9516105704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása