HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hideg fémfúziós 3D nyomtatás

ferenck 2020.08.03. 08:00

A németországi Würzburg-székhelyű Headmade Materials alapítói, Christian Fischer és Christian Staudigel, még egy kutatóintézet dolgozóiként, 2015 óta foglalkozik hideg fémfúziós (cold metal fusion, CMF) 3D nyomtatótechnikával. Eredetileg sorozatgyártásra alkalmas, hozzáférhető és egy csomó alkalmazás tervezésére használható gépet akartak építeni.

Ehhez találták ki a CMF-et.

A többi 3DP eljárástól különböző módszer a fémszinterezés és az általában műanyaggal dolgozó szelektív lézeres szinterezés (SLS) kombinációja. Lényege a műanyag kötőanyag és a fémpor összekeverése, ez teszi lehetővé a szerteágazó alkalmazásokat.

3dnyomtatas_coldmetalfusion.jpg

Fémrészek eredetileg műanyagokra kitalált lézeres szinterező rendszerekkel printelhetők. A komponenseket a kötéseket felbontó szerkezetbe, majd a végső szinterezéshez, kemencébe teszik.

A mechanikus tulajdonságokat kialakító fémporos fröccsöntés (MLM) és az SLS előnyeinek összeadásával kevesebb biztonsági előírásra van szükség – azért, mert könnyebb a port kezelni, és maga a technika is környezetbarátabb.

A polimerekkel foglalkozó, szintén würzburgi SKZ leányvállalatának tartott Headmade Materials klienseinek, a szabadalmaztatott CMF mellett, egyben a tervezés és a gyártás új megoldásait is kínálja. Az innovatív és alacsony költségű nyomtatás sokaknak tetszik, a cég pontosan ezért már további finomításokon dolgozik, ráadásul most 1,9 millió euró támogatást is kaptak.

A CMF előnye még, hogy az „érett géptechnológiák” nagyobb szegmensét képes lefedni, mert például nincs szüksége építési lemezekre vagy más kiegészítő szerkezetekre. Idő és pénz spórolható meg vele, amellyel nő a munka termelékenysége.

A felhasználatlanul maradt alapanyagok könnyen újrahasználhatók, és mivel a technika bármelyik meglévő SLS-géppel kompatibilis, azok tulajdonosai új fémnyomtató vásárlása nélkül is elő tudnak állítani fémrészeket. Jelenleg úgy tűnik, hogy a CMF a legalkalmasabb komplex fémrészek gazdaságos sorozatgyártására.

A Headmade Materials terve évi 100 ezer rész sorozatgyártása, most szinterező 3DP folyamatokat kínál, amelyekhez optimalizált alapanyagokat használ, valamint a tervezésben, gyártásban segítő szolgáltatásokat nyújt.

Címkék: műanyag innovátorok fémnyomtatás nyomtatótechnológiák fémpor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7316099188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása