HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott csirkefalatok a KFC-nél?

ferenck 2020.07.21. 08:00

A 3D nyomtatás az élelmiszeriparban, illetve a gasztronómiában is fel-feltűnik. Ugyan még nem terjedt el, de itt-ott már alkalmazzák, kísérleteznek vele, próbálnak alkalmasint húspótló és egészségesebb új megoldásokat találni a technológiával.

Legújabban a (hosszú évek óta kvázi változatlan) csirkemenüiről ismert KFC próbálkozik. A gyorsétterem-lánc meglepő módon összeállt a beszédes nevű, az űrkutatáshoz fejlesztett megoldásairól ismert orosz 3D Bioprinting Solutions céggel, és a világ első, laboratóriumban készült csirkefalatkáin (nuggets) dolgoznak.

Az együttműködés a KFC csúcstechnológiák, köztük a 3D bionyomtatás köré épülő „jövő étterme” koncepciójának része. A high tech megoldásokkal a jelen élelmiszeripari problémáira igyekeznek választ adni, például a hagyományos húsokat, amennyire lehetséges, környezet- és állatbarát alternatívákkal kívánják helyettesíteni. Figyelemmel kísérik a legfrissebb trendeket, újításokat, és elmondásuk alapján minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy azokat valamilyen módon gyorsétterem-hálózatukba integrálják.

3dnyomtatas_kfc.jpg

A laboratóriumi hús egyértelműen közéjük tartozik, és ha a csirkék esetében beválik, hozzájárulnak a jelenállapotok, például a Covid-19-cel kapcsolatban is többször (kifejezetten negatív szereplőként) emlegetett borzalmas nagyüzemi állattartás megváltoztatásához.   

A csirkefalatkáknak állítólag az eredetihez hasonló ízük és textúrájuk lesz, viszont mint szinte minden printelt termék, élelmiszer, az új kaja a klasszikus változatnál fenntarthatóbb módon készül.

Csirkesejtekből és növényi anyagokból állítják elő, így egyetlen állatot sem kell megölni hozzájuk, máskülönben a rántás és a fűszerezés ugyanaz marad, mint eddig. A „húst” a sejtekből tenyésztik ki, ami sokkal energiatakarékosabb, mintha élő állatokat használnának hozzá – az áramfogyasztás minimum a felére csökken, és így lényegesen kisebb az üvegházhatást okozó káros gázok kibocsátása.

„Az orvostudományban széles körben elismert 3D bionyomtató technológiák élelmiszerek, például húsok előállításánál is népszerűek. A jövőben, a gyors fejlődéssel ezek a termékek sokkal elérhetőbbek lesznek, és bizakodunk, hogy a KFC-vel való együttműködésünkkel a sejtalapú húsok hamarabb kerülnek a piacra” – magyarázza Yusef Khesuani, a 3D Bioprinting Solutions társalapítója.

Címkék: jövő élelmiszer környezetbarát nyomtatás ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8716037304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.