HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott vegán steak

ferenck 2020.07.03. 08:00

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is többször felmerül a nagyüzemi állattartás, a mai ipari húsfeldolgozás tarthatatlansága. Nem a véletlen műve, hogy feldolgozó-üzemek gyakran válnak gócponttá…

Sokan keresik az alternatívákat, egyre több a vegetáriánus és a vegán. Ugyan rengeteg a szarvasmarha, de ma már a steaknek is létezik hús nélküli alternatívája. Az egyértelmű etikai okok mellett más szempontok miatt is érdemes odafigyelni a 3D nyomtatást használó izraeli Redefine Meat kajáira, első printelt finomságára, a csúcséttermekbe az év második felében kerülő Alt-Steak-re (az alt az alternatív rövidítése).

3dnyomtatas_redefinemeat.jpg

Ezeknek a növényi eredetű élelmiszereknek az előállítása ugyanis hatékonyabb, környezetbarátabb, mint az „igazié.” A cég szerint 95 százalékkal fenntarthatóbb, és szignifikánsan olcsóbb.

A startup 2018-ban dolgozta ki additív gyártótechnológiáját, steakjük a fine dining éttermek után jövőre hódíthatja meg a piac egészét.

3dnyomtatas_redefinemeat0.jpg

„A cég megalapítása óta ízletes és hozzáférhető árú növényi alapú steak-alternatívában gondolkozunk. A steak a teljes húsipar legfelkapottabb terméke, az iparág hajtóereje. A tömeges elfogadáshoz nagyon jó minőségű és tápanyagokban gazdag alternatíva kell. Kivitelezéséhez az iparágban korábban nem alkalmazott gyártási eljárások és technológia szükséges” – nyilatkozta Eshchar Ben-Shitrit a cég társalapító-vezérigazgatója.

Prémiumkategóriás steakek ízének és élményének az utánzása nem egyszerű feladat, külső segítség nélkül nem is ment. Hentesekkel, chefekkel és ételtechnológia-szakértőkkel közösen térlépeztek fel 70 ízparamétert (textúra, levesesség, zsírtartalom stb.), majd kinyomtatták a „húst.”

A steak izom-, zsír- és vér-alternatívákat tartalmaz, mindegyiket magába foglalja. Proteinben gazdag, koleszterin nincs benne; ránézésre, főzésre és ízre is olyan, mintha igazi marhából lenne.

A textúra, a szín és az íz, valamint kombinációik reprodukálása 3D nyomtatás nélkül lehetetlen lett volna – hangsúlyozza Ben-Shitrit. A három alapelemre (izom, zsír, vér) külön-külön formulát dolgoztak ki, és mivel mindegyikre kellően tudtak összpontosítani, megvalósulhatott az ideális kombináció.

A steakkel a húsalternatívák új korszaka kezdődik, ráadásul a gyerekcipőben járó, jelenleg inkább tudományos-technológiai kuriózum, semmint valóság ételnyomtatás is új lendületet kaphat tőle.

Címkék: ételnyomtatás

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8415977550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kofolafan 2020.07.03. 19:37:48

Azért megnézném, hogy egy vakteszten hogy szerepelne egy igazi sztékkel versenyben.

Bkkzol 2020.07.04. 05:55:08

Megérett a világ a pusztulásra!

spinat 2020.07.04. 07:18:05

Két kérdésem van. Próbáltad is már, vagy csak bemásoltad a cég promóciós anyagát?
Kettő: bizonyos állattartási módszerekkel nekem is vannak problémáim, na de úgy általánosságban ahúsevéssel mégis milyen etikai problémák vannak?

DFK 2020.07.04. 07:47:28

Hs a teljes gyártási spektrumát nézzük, kötve hiszem, hogy környezetbarátabb lenne.

n80qd 2020.07.04. 09:09:41

De egy v*-nek minek az alt hús? Most akkor hiányzik neki, vagy mi?
Aki viszont húsevő az miért váltana egy ilyen műbaromságra?
Jé, egy értelmetlen termék? Hacsak egyszer majd ez lesz a kötelező? És ugye a készítése jogvédett? Nem úgy, mint a marha tenyésztés? Hát, de fura...

eßemfaßom meg áll 2020.07.04. 10:59:45

"a csúcséttermekbe az év második felében kerülő"

"szignifikánsan olcsóbb"

csak én érzek itt ellentmondást?

Peter H 2020.07.04. 15:21:05

Sajnos a korszerű étkezés egyenlőre távolinak tűnik egyenlőre. Egyrészt a húsipar dömping miatt, másrészt a mentalitás, elavult, és földhözragadt gondolkodás is oka. Ebben a kérdésben az emberiségnek már réges rég nem itt kellene tartania.

eßemfaßom meg áll 2020.07.05. 09:58:50

@Peter H: Védd a növényeket, egyél vegát
süti beállítások módosítása