HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kétkarú robot 3D nyomtatással

ferenck 2020.06.12. 08:00

Emberszabású (humanoid) gépektől ügyes tárgykészítő kezekig, 3D nyomtatással sokszor sokféle célra fejlesztettek már robotkarokat.

A senzseni Yuejiang Technology DOBOT karja már a harmadik generációnál tart, a legújabb feje ötféle módban funkcionál: 3D nyomtatás, lézer, tollfogó, vákuumszelep és tárgyakat is meg tud ragadni.

A BCN3D Technologies nyíltforrású robotkarja 2016 nyarán debütált. Oktatási célokat szolgál, a felhasználó igényei szerint módosítható, újra alkotható, és mindezek mellett olcsó is.

3dnyomtatas_ketkaru_robot.jpg

Az olasz Youbionic „kibővített” humanoidja változatos tevékenységekre képes karral felvértezett robotkentaur.

A svájci ETH Zürich kutatói kétkarú robotot nyomtattak. Felmelegített fémhuzalokat használva, polisztirol habból az anyaggal való fizikai érintkezés nélkül tud összetett modelleket létrehozni. A technológiával egy sereg bonyolult, hagyományos eljárásokkal abszolút kivitelezhetetlen prototípus készíthető.

Semmi új nincs abban, ha hungarocellből szobrot alkotnak, a folyamat viszont idő- és eszközigényes, régi technikákkal csak alapformákat lehetett létrehozni, komplex geometriájú modelleket egyáltalán nem. A jelenlegi robot által használt módszerrel viszont igen.

Az új technikának megvannak a maga korlátjai, például a vágópengének síkban kell maradnia, nem triviális problémák megoldásához a rendszernek kell a felhasználói input. A YuMi IRB 14000 nevű robot mindezek ellenére hatékony, eleve a hatékonyság növelése miatt rendelkezik két karral, karonként hét szabadságfokkal. Munkája (egyszerűbb feladatoknál) lehet teljesen automatizált, de bonyolultabbaknál nem árt a felhasználói kontroll.

Ugyan még nem tesztelték, de a kutatók elismerték, hogy a huzalhőmérséklet növelésével a vágás is gyorsabb, viszont gyengébb minőségű lesz.

A technikát a jövőben más anyagokra is alkalmazhatják, egyelőre azonban a korai fejlesztési stádiumnál tartanak, és még évekre vagyunk attól, hogy a robotkar remekművekkel lepje meg a világot.

Címkék: robot művészet hungarocell

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4215734660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása