HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Atomerőmű 3D nyomtatással

ferenck 2020.05.27. 08:00

Az Egyesült Államok Oak Ridge Nemzeti Laboratórium atomfizikusokból és mérnökökből álló csoportja egész egyedi tervvel akarja forradalmasítani a nukleárisenergia-iparágat: atomerőművet szeretnének 3D nyomtatással felépíteni. Nem elméletit, nem teoretikus alapokat raknának le, hanem a valóságban, precízen működő létesítményét.

A bevált módszerektől gyökeresen eltérő eljárással épülő atomerőmű ötlete sokak számára meglepő, egyesek szkeptikusan állnak hozzá, a tudóscsapat viszont elmondta, hogy az iparágat pontosan így „hozzák át” a 21. századba, amivel értelemszerűen nem érthet egyet mindenki.

Atomerőművek új részeinek tervezése, kidolgozása mindig drága és időigényes folyamatok sora. Mérnököknek fel kell építeniük az adott részt, alkatrészt, majd beteszik a tesztreaktorba, aztán pedig kiértékelik, hogy működik-e, vagy sem, és ha nem, akkor miért nem.

3dnyomtatas_atomeromu.jpg

Részek megalkotása, alkatrészek tesztelése sokkal gyorsabban megy 3D nyomtatással – állítják a labor szakemberei. Állításuk a hagyományos módszerekhez túl komplex és részletes komponensek esetében – más, „klasszikusabb” iparágakhoz hasonlóan – különösen igaz.

„Tudjuk, hogy a régi megoldások is működőképesek. Problémájuk, hogy nem elég gyorsak és nem elég olcsók” – magyarázza Kurt Terrani, az Oak Ridge Nemzeti Labor egyik kutatója.

A csoport elképzelései alapján egyik legmodernebb és leginkább előrehaladott állapotban lévő tervüket a közeljövőben kivitelezik, és a kicsi atomerőmű 2023-ban kezdhet el üzemelni.

Az erőmű központi eleme kb. akkora, mint egy ember térde, a teljes létesítmény pedig nem nagyobb egy söröshordónál.

De mire lenne elegendő egy ilyen miniatűr atomreaktor?

A mérnökök elmondása alapján kb. ezer otthon működtetésére…

Címkék: atomerőmű innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2115706376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása