HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Algagyűjtés nyomtatott korállal

ferenck 2020.05.22. 08:00

A fenyegetett vízalatti ökoszisztémákat megvédendő, évek óta nyomtatnak korállt. A mesterséges korallzátonyok segítik a természetesek növekedését, és menedéket nyújtanak az érzékeny környezetben élő fajoknak.

A Cambridge Egyetem és a San Diegoi Kaliforniai Egyetem közös projektje magasabb szintre emeli a korallok printelését – bionyomtatással készült szerkezeteik mikroszkopikus algák növekedését segítik.

Az egymáshoz szorosan kapcsolódó korall és alga szimbiózisban él az óceánban. A korall „otthont ad” az algáknak, ő a „gazdatest”, míg az algák fotoszintézissel cukrot állítanak elő. Együtt adják a korallzátony ökoszisztéma alapját.

3dnyomtatas_koral_1.jpg

„A korallok nagyon hatékonyan gyűjtik és használják a fényt. Ezeket a természetes stratégiákat próbáljuk a laborban másolni és utánozni” – jelentette ki Daniel Wangpraseurt (Cambridge).

A korallszerkezeteket gyors bionyomtatással hozták létre. A technológia mikrométer felbontású komplex geometriák pontos kivitelezését teszi lehetővé. A korallt algasejtek „inkubátoraként” használják, nagyságrendekkel nagyobb növekedést biztosítva nekik, mintha a bevett folyadékokkal dolgoznának.

„Ha klasszikus extrudálás- vagy tintasugár-alapú többórás folyamatokat alkalmaznánk, a legtöbb sejt meghalna. Túl sokáig tartana. Eljárásunk gyors és eredményes, és így emberi, állati, sőt, algasejtekkel is kompatibilis” – mondta Shaochen Chen (UCSD).

Koralljuk biokompatiblis polimergélek és hidrogélek kombinációja, egészséges korallok fénytani tulajdonságait eredményesen utánzó cellulóz nanoanyagokat tesznek beléjük.

A fény szétszórásában és a fotoszintézisben a cellulóz kitüntetett szerepet játszik. A teszteken a korall nagyon hatékonyan osztotta szét a fényt. (A mesterséges korall az eredeti 3D szkenje alapján készült.)

A bionyomtatott korall alkalmazásai nem fognak pontosan megegyezni a többi nyomtatottéval. Utóbbiakat kerámiaszerű anyagokból hozzák létre, és a vízi környezetben a korallok, védőfunkcióját utánozzák. Az új szerkezetek az algák növekedésére összpontosítanak, hogy a fentarthatóságot segítő és a káros kibocsátásokat akadályozó biotermékekké váljanak.               

Címkék: környezetvédelem bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9015683270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása