HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bionyomtatással készült modellek komolyan segítik a rákkutatást

ferenck 2020.04.01. 08:00

A glioblastoma az egyik legagresszívebb, nagyon gyorsan növő, rosszindulatú agytumor. Mivel többféle sejttípusból áll, rendkívül nehéz kezelni, megtalálni a jó gyógymódot. Jelenleg a sebészi beavatkozás, a radiológia és a kemoterápia kombinációjával próbálják gyógyítani a betegeket, de a beavatkozást követően átlagosan így is csak 11-15 hónapig élnek.

Amerikai és izraeli kutatók a kezelés minőségén javító, az orvosi képalkotást és a bionyomtatást kombináló módszert dolgoztak ki, amellyel jobban megérthető a betegenként változó glioblastoma komplex szerkezete, hogy mi történik a testben.

Az előrelépés a tumor bionyomtatással létrehozott 3D modelljének köszönhető.

3dnyomtatas_rakkutatas_1.jpg

Az interdiszciplináris csoport betegektől származó ráksejteket használt biotinta készítéséhez, amelyet véredények hálózatába, lényegében érrendszerbe integráltak.

A modellt hagyták „érni”, növekedni, mert így lehetett több hónapon keresztül megfigyelni.

Az érrendszer lehetővé tette, hogy gyógyszereket fecskendőzzenek a „testbe”, és teszteljék a hatékonyságukat.

A modell segítségével a kutatók jobban megértették gyógyszerek hatékonyságát, így pedig könnyebben el lehet dönteni, hogy egyes betegeknek beadható-e valamelyik.

Az új megoldás természetesen nemcsak bionyomtatásból áll. Speciális képalkotó technikát dolgoztak ki arra, hogy megállapítsák: miután a nyomtatott modellbe fecskendőzték őket, a gyógyszerek elérték-e a glioblastoma sejteket, vagy sem.

A képalkotáshoz csak minimális fényt használnak, hogy így is csökkentsék a sejtkárosodást.

Az eljárás kidolgozói nem ígérnek gyógyulást, viszont hatékonyabbnak tűnik az eddigieknél, mert a szakemberek jobban látják, hogy a sejt növekszik, vagy hatással volt-e rá a gyógyszer.

A két technika (bioprinting, orvosi képalkotás) egyesítésével orvosok és más egészségügyi dolgozók egyszerre több gyógyszer hatását is eredményesen meg tudják figyelni.

Címkék: rákkutatás orvosi bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3715513140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása