HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Repülőgép-alkatrészek blokklánccal és 3D nyomtatással

ferenck 2020.02.24. 08:00

A New York állambeli (East Aurora) Moog repülőgép-alkatrészgyártó a blokkláncot (blockchain) és a 3D nyomtatást összekombinálva, gyorsítaná fel több napról, esetleg hetekről néhány órára a hibás alkatrészek kicserélését.

Az agyonszabályozott terület a lassúságáról ismert, ami nem meglepő, hiszen minden eladáshoz az amerikai Szövetségi Repülési Hivatal és más ügynökségek engedélye kell.

A cég a két gyorsan fejlődő és népszerű technológia szintézisével demonstrálni akarja, mennyire alkalmasak repülő-alkatrészeknek újfajta digitális piacteret találni.

3dnyomtatas_moog.jpeg

Ami a 3D nyomtatást illeti, a digitális raktározás ötlete nem új, de még mindig gazdaságos: a fájlokként tárolt részek csak szükség esetén válnak fizikai tárgyakká, és így nem foglalják a helyet. A blokklánc miatt pedig nincs szükség papírmunkára, a vásárló lokalizálja az óhajtott darabot, és azonnal ki is fizeti.

A kb. 13 ezer személyt alkalmazó Moog tavaly 2,9 milliárd dollár bevételt könyvelt el. Mindkét megoldást idén tesztelték, egy légitársaság alkatrészt rendelt egy repülőgépnek, a gép még a légtérben tartózkodott, de mihelyst leszállt, be is szerelték a megrendelt darabot.

A teszten résztvevő, Aucklandből Los Angelesbe tartó Air New Zealand a Moog VeriPart blokklánc-rendszerét használta, a Boeing 777-300 ülésbe beépített képernyőjének védőrészét kellett kicserélni. A blokkláncot használva az új-zélandi karbantartó csapat repülőgép-karbantartási szolgáltatásokat (is) nyújtó szingapúri cégtől rendelte meg a rész tervrajtát tartalmazó digitális fájlt.

A rendelést a Moog Microsoft Azure felhőszolgáltatása által hosztolt blokklánc-rendszerén hitelesítették, majd a Moog Los Angelesi printerén kinyomtatták, és onnan szállították a helyszínre.

Egy ilyen folyamat, hagyományos esetben hetekig tartana, de a 3D nyomtatás és a blokklánc radikális változást hozott. A kettő összekapcsolása nagyon új elképzelés, és a blokklánc nemcsak a digitális főkönyvet osztja meg, hanem a felhasznált anyagokról is szolgáltat információt, azaz a rendelés menet közben módosítható.

A General Electric által is használt Microsoft Azure mellett a Honeywell hozott még létre blokklánc alapú online piacteret repülőgép-alkatrészekhez. Az igazi kihívást azonban teljesen decentralizált (sokkal függetlenebb és egyszerűbb) változat létrehozása jelentené.

Címkék: repülőgép alkatrészek blokklánc rakrározás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8915333748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása