HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Üvegnyomtatás, másként

ferenck 2020.02.20. 08:00

A Zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH) kutatói sztereolitográfián (SLA) alapuló technikával komplex és erősen lyukacsos üvegtárgyakat nyomtattak.

A kutatócsoport polimert és organikus molekulákat tartalmazó speciális műgyantát fejlesztett. A molekulákhoz kerámiás üvegvegyületek kapcsolódnak, a műgyanta pedig UV-fénnyel megdolgozható.

A műanyag monomerek úgy kezelhetők, hogy labirintus-szerű szerkezeteket képeznek, kerámiát tartalmazó molekulákból álló üregekkel. (A monomerek egyszerű molekulák, amelyek hozzájuk hasonlókkal különféle reakciókban polimert képeznek. Például az etilén monomer polimerje a polietilén.)

3dnyomtatas_uveg.jpg

A nyomtatott részeket aztán 600 Celsius-fokos kemencébe tették, ahol kiégették belőlük a polimert. Következő lépésben a kemencét 1000 fokra melegítették fel, és a kerámiás szerkezeteket üveggé alakították.

A teljes folyamat alatt az objektumok jelentősen összezsugorodtak, viszont áttetszővé és olyan keménnyé váltak, mint az ablaküveg. A zsugorodás eredményeként, a tárgyak nem nagyobbak egy-egy dobókockánál, ez pedig azt is jelenti, hogy a módszerrel a jövőben nagyméretű üvegobjektumok nem állíthatók elő.

„De nem is ez volt a projekt célja” – nyilatkozta Kunal Masania, az ETH Komplex Anyagok csoportjának egyik tagja.

Valódi célként bonyolult üvegtárgyak nyomtathatóságának bizonyítása lebegett a kutatók szeme előtt, és ez sikerült is nekik.

A sikeres kísérletek után a kutatók szabadalmi kérelmet adtak be, és egy meghatározó szerepű svájci üvegkereskedővel már tárgyalásokat is folytatnak. Az illető cége használná az ETH technológiáját.

Címkék: üveg innovátorok sztereolitográfia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3715407694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása