HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás fejlődő országokban

ferenck 2020.02.12. 08:00

A 3D nyomtatás és más fejlett technológiák lehetővé teszik termékek helyben történő előállítását; komoly szállítási stb. költségek spórolhatók meg vele; könnyebb a hozzáférés, gyorsabb a termelés.

A digitális gyártás a következő ipari forradalom egyik alappillére, amely nemcsak a világ vezető gazdaságaiban, de kifejezetten szegény régiókban is komoly változásokat hozhat.

Benjamin Lyle Savonen, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója tanulmányt írt az úgynevezett „Lokalizált gyártás 3D nyomtatással” (Localized manufacturing with 3D printing, LM3D) jelenségről, amelyben külön hangsúlyt fektetett a technológia elmaradott térségekben, humanitárius vészhelyzetben történő használatára. Egy speciális esetet is vizsgált: a 3DP-t a nyugat kenyai oktatási rendszerben.

3dnyomtatas_fejlodoorszagok.png

A kutató korábban ENSZ békefenntartókkal dolgozott együtt Tanzániában, tudomány-oktatással, egészségüggyel és vízellátással kapcsolatos projektekben vett részt. A projekteket végül azért nem tudták befejezni, mert nem fértek hozzá különböző eszközökhöz.

Az Egyesült Államokba visszatérve, Savonen felismerte a 3D nyomtatás jelentőségét, és humanitárius feladatokat végző személyekkel, illetve alacsony jövedelmű közösségekkel kezdett el dolgozni. Behatóan tanulmányozták, hogy a 3DP hogyan integrálható az illetők munkájába.

A kutató a technológiát nem tartja csodaszernek, viszont komoly gyártási potenciált lát benne. Sokat segíthet fejlődő országokban élő személyeknek, a művégtagoktól az orvosi műszerekig, a tiszta vízhez való hozzáférésig, több területen lehet komoly hasznukra.

Humanitárius válsághelyzet nélkül is profitálhatnak az azokra kitalált megoldásokból, és a 3DP, azon belül pedig az LM3D adaptálása komoly lehetőség a globális szegénység felszámolását célzó küzdelemben.

A technológiával nélkülözhetetlen, de sokszor nehezen beszerezhető dolgok állíthatók elő, illetve világtól elzárt területeken is lehetőséget ad az innovációra. A költségek és a szállítási idő csökkenése mellett a 3DP-nek ez a másik két komoly előnye fejlődő területeken – a speciális javakhoz való könnyebb hozzáférés, és a helyi tervezők helyzetbe hozása.

Egészségügyi rendszerekben, a 3DP a könnyebb adattovábbításban és működő termékek létrehozásában segít. Az érintettek jobban megismerhetnek termékeket, tanulmányozhatják a technológiai alapú döntések hatásait.

Címkék: jövő egészségügy humanitárius célok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6415393856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása