HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Dolgok DNS-e

ferenck 2020.01.29. 08:00

Hogyan tároljunk DNS-szerű információkat nyomtatott tárgyakban?

A kérdésre válaszolva, Robert Grass, az ETH Zürich biokémikusa és Yaniv Erlich, izraeli számítástudományi szakember egyedi módszert dolgozott ki, amellyel bármilyen külső digitális adat, például eredeti CAD-fájlok nélkül is lehetővé válik printelt objektumok újraalkotása.

Grass pici üveggyöngyökbe ágyazott DNS bárkóddal történő tárgyazonosítási módszert dolgozott ki. A nanogyöngy bárkód-technológia kereskedelmi forgalmazását az ETH Haelixa leányvállalata végezte el, például csúcsminőségű élelmiszereket azonosítanak vele.

3dnyomtatas_dnaofthings.jpg

Erlich hatalmas mennyiségű, akár 215 ezer terabájt adat egyetlen grammnyi DNS-ben való tárolására dolgozott ki működő eljárást.

A két felfedezés összekombinálásával új, az adott tárgy elkészítésére vonatkozó információkat tartalmazó tárolási technikát fejlesztettek. Az eljárással 3D nyomtatási utasítások ágyazhatók tárgyakba, és az információk évtizedek, sőt, évszázadok múlva is közvetlenül kinyerhetők belőlük.

A technológiának, a „dolgok internete” (Internet-of-Things, IoT) analógiájára, a „Dolgok DNS-e” (DNA of Things) nevet adták.

Szemléltetésként, a printelési folyamatról alig 100 kilobájtnyi beágyazott információt „hordozó” fehér műanyag-nyuszit nyomtattak. Az utasításokat DNS-t tartalmazó parányi üveggyöngyökbe integrálták, az üveggyöngyöket pedig beágyazták a műanyagba. A nyomatból kivonatolták az adatokat, amelyek alapján egy másik ugyanolyan nyuszit printeltek.

Az eredeti nyomat DNS-ét felhasználva, végül öt teljesen azonos példányt készítettek.

„Minden más ismert tárolási formának adott a geometriája. Egy merevlemeznek úgy kell kinéznie, mint egy merevlemez; egy CD-nek, mint egy CD. A forma információvesztés nélkül nem változtatható meg. Jelenleg a DNS az egyetlen folyadékként is működő adattárolási médium. Így válik lehetővé, hogy bármilyen formájú tárgyba integráljuk” – magyarázza Erlich.

Túl az egyszerű reprodukción, a technológia több területen alkalmazható, például információk rejthetők közönséges tárgyakba, gyógyszerek, építőanyagok stb. azonosíthatók, minőségük ellenőrizhető vele. Jelenleg azonban túl drága, így széleskörű használata még a jövő zenéje, a két kutató viszont a költségek gyors csökkenését várja.

Címkék: jövő tárolás innovátorok DNS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2215355402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása