HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott hűtőborda az új hadronütköztetőn

ferenck 2020.01.27. 08:00

A Genftől északra, a svájci-francia határon elhelyezkedő CERN, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet ékköve, a Nagy Hadronütköztető (LHC), az emberiség által valaha is épített legnagyobb és legkomplexebb gépi rendszer. A központ más szempontból szintén rendkívül fontos a technológia és az emberiség történetében: 1989 és 1993 között Tim Berners-Lee itt dolgozta ki az azóta mindnyájunk által használt világhálót, a World Wilde Webet.

A kutatóintézet az additív gyártást sokáig csak prototípuskészítésre használta, az utóbbi időben viszont a technológiával alkatrészeket is állítanak elő.

Egy nemrég készült hűtőborda, egy speciális komponens például a 3D Systems munkája. A nyomtatáshoz fémporágyas fúziót használtak, a print az LHCb 2019-es ipari díját is elnyerte. Az alkatrészt az átalakítás alatt álló LHC villogó, szikrázó rostokat, szálakat nyomon követő új készülékébe, a SciFi Trackerbe szánják.

3dnyomtatas_cern_1.jpg

A 3D Systems nyomtatott kicsi titánrúd-sorozata beágyazott hűtőcsatornáival a Tracker fontos része lesz. A komplex formájú, viszont kis térbe helyezendő hűtőborda megvalósítása komoly kihívást jelentett, amelyhez a 3DP bizonyult a legalkalmasabb technológiának.   

Az LHCb néven ismert kísérlet (amelyben a b a beauty, szépség rövidítése) végén szinte teljesen új detektor áll munkába. A 27 kilométer hosszú gyorsító egyik pontjáról van szó.

Az új LHCb megnyitását 2021-re tervezik, szinte az összes aldetektort lecserélik vagy felújítják, valamennyi rengeteget profitál majd az új technológiai fejlesztésekből, így a 3D nyomtatásból, elsősorban a fémnyomtatásból is. Az LHCb fizikusai és mérnökei részt vesznek a több cég által kivitelezett fejlesztésekben, szorosan együttműködnek velük, nélkülük nem is lehetne sikeres a felújítás.

Az LHCb Ipari Díj nyertesét a CERN-nel együttműködő négy vállalat, a 3D Systems, az Automation NV, a LETI-3S és a SOMAICS munkái közül választották ki, és adták át ünnepélyes keretek között.

Címkék: CERN fémnyomtatás 3D Systems

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2615353962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása