HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bőrátültetés patkányoknak

ferenck 2020.01.24. 08:00

A 3D bionyomtatókat és anyagokat előállító orosz 3D Bioprintring Solutions és a P. A. Hertsen Moszkvai Onkológiai Kutatóközpont egyedi kísérletet végzett. Helyben (in-situ) ültettek át bőrt élő patkányokon.

A patkánykísérletek 2-3 hétig tartottak, a bionyomtatáshoz használt Kuka robotkar segítségével cserélték le a sebesült testrészt. A 3D BS laboratóriumban speciális kollagén hidrogélt fejlesztettek, amelyet biotintaként használtak később.

3dnyomtatas_bioprint.jpg

A bionyomtatás a biomérnöki fejlesztések jelenlegi csúcspontja, a mostani kísérletek pedig teljesen egyedülállók. Robotika, 3D bionyomtatás és a különleges kollagén együttes alkalmazása forradalmasíthatja a klinikai gyakorlatot. Szövetek, sőt akár szervek valósidejű létrehozása felbecsülhetetlen segítséget nyújthat műtőorvosoknak, operáció közben.

A kísérletek egyértelművé tették: előbb-utóbb lehetséges lesz előre tervezett szövetszerkezeteket közvetlenül a beteg bőrfelületre, vagy magára a szervre printelni.

Speciális robotkarokat használva nemcsak vízszintes felületekre, hanem szabálytalan alakzatokra is lehet nyomtatni. A technológiát kontúr lerakásnak hívják, a módszerrel csökken az esélye annak, hogy a szervezet kilöki az implantátumot, és műtét utáni komplikációknak is jóval kisebb a valószínűsége.

A bionyomtatott szövet átültetése nemcsak a 3P szemszögéből nézve, hanem szoftver- és gépilátás-szinten is komoly kihívás. Mivel az élő állat teste mozog, és a légzési mintázatok változnak, a szövetet helyére rakó karnak fel kell ismernie ezeket a mozgásokat, aztán pedig alkalmazkodnia kell hozzájuk.

A sikeres kísérletekből egyértelművé vált, hogy a módszerben óriási a potenciál. Ez volt az első lépés a tényleges alkalmazások felé, amikor a műtőteremben már nem élő patkányokkal kísérleteznek, hanem élő embereket igyekeznek meggyógyítani.

A helyszínem történő nyomtatással drasztikusan nőhet az alkalmazások száma.

Címkék: jövő orvosi implantátumok bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr115347176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása