HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Különleges fémtinták 3D nyomtatáshoz

ferenck 2020.01.14. 08:00

Szakemberek folyamatosan kísérleteznek új 3D nyomtatási eljárásokkal, például több anyagból álló multifunkcionális alkatrészek előállításával.

Chaitanya G. Mahajan, a Rochester Technológiai Intézet anyagtudományi kutatója például az utóbbi témából írta PhD-dolgozatát. Vegyi (bottom-up) és fizikai (top-down) eljárással létrehozott nanoötvözeteket, szerkezetüket, méretüket és más tulajdonságaikat befolyásoló tényezőket vizsgált.

3dnyomtatas_nanoreszecskek.jpg

Top-down módszerekkel fémtömböket törnek nanoméretű részecskékre, bottom-up technikákkal atomokat, molekulákat egyesítve alkotnak ilyen részecskéket. A top-down megoldások előnye, hogy rövid időn belül nagymennyiségű részecske hozható létre, bottom-up módszerekkel viszont homogénebbek a szerkezetek, rendezettebbek a kristályok.

Ezek az ötvözetek több területen, például a biomedicinában vagy az elektronikában használhatók. Alkalmazási lehetőségeiket bővíti, hogy egyes anyagok „alakemlékezők”, azaz formájuk programozható, szabályozottan módosítható.

3dnyomtatas_nanoreszecskek0.jpg

Fémtinták, például rézből és nikkelből álló ötvözetek nanorészecskékkel és fémes-organikus bomlásnál egyaránt használhatók, tulajdonságaik megváltoztathatók. Jellemzésük több technológiával (hőelemzés, infravörös spektroszkóp-vizsgálat, energiát szétszóró röntgensugaras mérés, röntgensugár-elhajlás) történik.

Homogén ötvözetekhez a rézben és nikkelben gazdag szakaszokat egyaránt magas hőmérsékleten (például 800 fokon) dolgozzák meg, így alakítják ki a szerkezetek kívánt, szükséges paramétereit.

„Az óhajtott ötvözet összetételű rész nyomtatásához minden egyes réteget ki lehet printelni, és lépésről lépésre addig csökkenteni, amíg a kívánt 3D szerkezet létre nem jön. A végső nyomatot nagyon meleg kemencébe helyezhetjük, ahol homogén struktúrává áll össze” – magyarázza a kutató.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr10015293424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása