HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mitől lehet sikeres a 3D nyomtatás az építőiparban?

ferenck 2020.01.06. 08:00

A siker tényezői a 3D nyomtatás építőipari alkalmazásában címmel írta diplomamunkáját Pankhuri Pimpley, a Maryland Egyetem diákja.

A technológiát még az 1990-es években ismerte meg a szektor, de akkoriban szinte csak gyors prototípuskészítésre használták, aztán a 2010-es években már nemcsak tesztekre, hanem valódi épületekhez is elkezdték alkalmazni.

3dnyomtatas_epitoipar_1.jpg

Az automatizáció szintjének növekedésével a 3D nyomtatás egyre népszerűbb építőipari megoldássá válik. Többet takaríthatunk meg vele, hatékonyabb, kevesebb munkára van szükség, szinte naponta bővül a felhasználható anyagok palettája.

A szerző kiemeli, hogy más szektorokkal összehasonlítva, az építőipar jobban ragaszkodik a hagyományos eljárásokhoz, anyagokhoz. Az innováció viszonylagos hiánya miatt a termelékenységi mutatói sem jók, ráadásul a balesetveszély mellett a politika és a korrupció beszivárgása szintén hátráltató tényezők.

3dnyomtatas_epitoipar0_1.jpg

Ezért (is) lenne szükség a 3DP masszív elterjedésére. Csökkenne az emberi tényező szerepe, segítene megoldani demográfiai, lakhatási problémákat.

A szektorban népszerűek a nagyméretű, mobil printerek, például a közösségformáló hatású olasz WASP. Ezekkel a gépekkel (többek között az Eindhoveni Műszaki Egyetem specialistái) főként kicsi, egyszintes házakat húznak fel, alkalmasint rekordidő alatt.

A szerző azonban hangsúlyozza: az építőiparban jelenleg még korlátozott a 3DP hasznossága, ami elsősorban társadalmi, általános piaci okokkal magyarázható. A szakirodalomban, esettanulmányokban, interjúkban és építőipari 3DP szakértőkkel való beszélgetésekben, levelezésekben kilenc sikertényezőt és 42 kapcsolódó mérési elemet azonosított.

Technológiával, szervezetekkel, piaccal és az ellátási lánccal kapcsolatosak: relatív előnyök, komplexitás, kipróbálhatóság; kompatibilitás, együttműködés; külső nyomás, bizonytalanság; a beszállítói lánc és a keresleti oldal előnyei.

Címkék: építőipar épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2515274062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása