HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Agysérülések kezelése nyomtatott beültetésekkel

ferenck 2019.12.03. 08:00

A Föld összlakosságának majdnem 1 százaléka, 69 millió személy szenved el évente traumás agysérülést (TBI). Az Egyesült Államokban a gyerek- és fiatal felnőtt lakosságban az egyik leggyakoribb oka a halálnak, fogyatékoknak.

Sok biotech cég próbálkozik például bionyomtatással megoldást találni, egyikük, a New York székhelyű Qrons 2016 óta fejlett őssejt-alapú kezelésen dolgozik. A New Hampshire-i Darthmouth College közreműködésével kifejezetten agykárosodásokat gyógyító nyomtatható biokompatibilis anyagokat terveznek előállítani.

3dnyomtatas_brain.jpg

A cég és a felsőoktatási intézmény október elején kötött együttműködési szerződése értelmében, a Qrons az egyetem szabadalmaztatott technikájával készít implantátumokat.

A Darthmouth College egyik laboratóriumában, multidiszciplináris kutatások keretében, polimerek szintézisére és alkalmazásaira összpontosítanak, az anyagokat eleve úgy tervezik, hogy a közeljövő agykezelései túllépjenek a mai szinten.

3dnyomtatas_brain0.jpg

A mostani orvosi kezelés kórházakban vagy speciális terápiás központokban, a másodlagos sérülések csökkentésével, elveszített funkciók visszanyerésére összpontosít. A páciens újra tanul járni, beszélni, különféle feladatokat kivitelezni.

A Qrons szerint ez a módszer csak részben hasznos, magán az agysérülésen alig vagy egyáltalán nem javít. Ők az agysejteket kívánják regenerálni, speciális nyomatokat és gondosan tervezett, genetikailag módosított, a neuronokat stimuláló őssejteket, használnának hozzá.

A cég eddig két termékkel állt elő, mindkettőben módosított őssejteket és „intelligens” szintetikus anyagot kombináltak össze.

A QS100 sérülés-specifikus, nyomtatható-beültethető, a QS200 az agyrázkódást kezelni hivatott, injekcióval beadható hidrogél. Előbbit állatokon tesztelték már, utóbbinak hamarosan elkezdődnek a tesztjei. Jonah Meer társalapító-igazgató szerint egyre nagyobb az érdeklődés a túlélőknek jobb életfeltételeket biztosító megoldásaik iránt.

Címkék: orvosi bioprinting

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3615241274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása