HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Rakétahajtómű-nyomtatás Skóciában

ferenck 2019.11.25. 08:00

A légjármű- és űriparban egyre több a relatíve elfogadható árú műhold-kilövéseken, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) segédeszközökön stb. dolgozó független vállalat.

A legismertebb természetesen Elon Musk Space X-e, de Jeff Bezos Blue Originje, vagy Richard Branson Virgin Galactic-je is jól szemlélteti, hogy a techmilliárdosokat mennyire vonzza a világűr meghódítása.

A 3D nyomtatás egyre gyakrabban kapcsolódik az űrkutatáshoz, űrhajózáshoz, változatos alkatrészeket, kiegészítőket stb. állítanak elő additív gyártótechnológiákkal.

3dnyomtatas_scotland_1.jpg

A 2017-ben alapított, szintén független Skyrora rakétagyártó a skót fővárosban, Edinburghben, vagy ahhoz közel fogja tesztelni részben 3D nyomtatással készülő hajtóműveit. A cég szakértelmével a civil űrturizmus kialakulásához szeretne hozzájárulni.

Új létesítményt szándékoznak nyitni (pontos helyszínét még nem döntötték el), amelyben égési és egyéb teszteket kívánnak végezni, rakétájukat pedig 2021 negyedik negyedévében lőhetik fel az űrbe.

Ha sikerrel járnak, a Nyugat-Európából elsőként műholdat útjára bocsátó cégként kerülnek be a rekordkönyvekbe. Tesztprogramjuk elindítását mérföldkőnek tartják, büszkék is rá, mert rengeteget dolgoztak az azt megalapozó technikákon.

A hajtóművekhez és a járművekhez hagyományos és additív technikákat kombinálnak össze, robotikát, 3DP-t és CNC-marást egyesítő hibrid gyártórendszerüket így hozták létre.

Jelenleg két rakétát fejlesztenek: a Skyrora 1 indítójárművet és a ballisztikus Skyrora XL-t. Utóbbi hajtóműve a 3 tonnásra tervezett Leo, amelyhez 3D nyomtatást is használnak. 2018 augusztusában a Skót Felföldön sikeresen tesztelték a 2,5 méter hosszú Skylark Nano rakéta „próbabábút.” Júliusban ugyanott más teszteket is végeztek.

Címkék: űrhajózás műhold

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr315223276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása