HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A bionyomtatás megváltoztathatja a világot

ferenck 2019.11.11. 08:00

Előrejelzések szerint a 2020-as években a 3D bionyomtatás döbbenetes fejlődésen megy keresztül. A jelen kutatói, fejlesztői, egyetemek és startupok ezt a jövőt készítik elő – szöveteket terveznek, a legjobb személyre szabott gyógyszereket kísérletezik ki stb.

Az egyik startup, a 2013-ban, a Brit Kolumbia Egyetemen alapított vancouveri Aspect Biosystems élő emberi szöveteket mikrofolyadékos módszerrel printel szövetterápiához és gyógyszerfejlesztéshez. A folyékony hidrogéllel összekombinált és abban tárolt sejteket működő modellekhez használják.

3dnyomtatas_aspect0.jpg

10 alkalmazottal kezdték, interdiszciplináris csapatukban jelenleg 50-nél többen dolgoznak.  

Diszruptív hatású Laboratórium nyomtatón (Lab-on-a-Printer) platformjuk gyökeresen új, egy sor mikrofolyadékos nyomtatófej-patronból álló megoldás. A „patronban” sejttartalmú biológiai rostot generálnak, majd 3D szerkezetre nyomtatnak.

3dnyomtatas_aspect.jpg

A mai in-vitro (nem élő szervezetben, hanem ellenőrzött körülmények közötti) 2D sejttenyészetekkel összehasonlítva, a 3D szövetkonstrukciók sokkal jobb minőségű fiziológiai modellekhez vezetnek. A mikrofolyadékos módszerrel változatos 3D szövetek alakíthatók ki, míg a többféle biotintát lerakó fúvókával pontosan kontrollálható a szövet mikrokörnyezete.

A technológia további fejlesztésével a gyógyszer-előállítási folyamat legdrágább részeinek csökkentenék a költségét. Emberi szövetek nyomtatását gyógyszeripari vállalatok tesztjeihez kívánják használni. Ez azonban csak az első lépés, teljes humán szervek printelése lesz a következő.

Ha sikerrel járnak, nem lesz többé szükség állatkísérletekre. A klinikai fázis előtti modellek és regeneratív medicina segítségével történő gyógyszerfejlesztés a kulcs. Emberi szövetből ugyanis eredményesebben előrejelezhető egy-egy gyógyszer sikere, mint állatkísérletekből.

Az első teszteket a krónikus légúti gyulladás elleni gyógyszerekkel végezték. A startup több céggel lépett partnerségre, biokompatibilis anyagokból meniszkusz-, máj- és speciális idegszöveteket dolgoztak ki.

Idén a saját fejlesztésű 3D RX1 nyomtatóval tüdőszövetek előállításával kísérleteznek, illetve katalógust állítanak össze megrendelhető (például cukorbetegség vizsgálatára, kezelésére alkalmas) szövetekből, amelyeket előbb-utóbb klinikákon használhatnak. A printerrel komplex és működő szerkezetek állíthatók elő.

Címkék: orvosi gyógyszeripar innovátorok bioprinting bioprinter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr715193340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása