HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ki a jó munkaerő a jövő 3D nyomtatásában?

ferenck 2019.11.06. 08:00

A 3D nyomtatás, mint minden diszruptív technológia fejlődési üteme nagyobb, mint az azt elsajátítók tanulási tempója. A következő 3-5 évben tovább mélyül a kínálat és a kereslet közötti szakadék, és a tendencia egyik következménye, hogy az állások betöltésére nincs elég tehetséges, szakképzett munkaerő.

De milyen adottságokra van szükség az AM területén történő munkavégzésre?

Az ezzel a témakörrel foglalkozó i-AMdigital összeszedte, mi is kell ahhoz, hogy valaki jó 3DP szakemberré váljon.

Első csoportba az úgynevezett „kemény készségeket” (hard skills) sorolják.

3dnyomtatas_munkaero.jpg

Mivel az AM nem egyetlen technológia, a gyártás általános megismerése interdiszciplináris feladat, amellyel jobban értjük a változatos folyamatok, anyagok és technikák közötti kapcsolatokat, segít új termékek létrehozásában, optimalizálásukban.

A gombamód szaporodó alkalmazásokkal, tisztában kell lennünk a gépek és más eszközök pontos lehetőségeivel, korlátjaikkal.

AM folyamatok hatékony kivitelezéséhez elengedhetetlen azok megtervezése; a részfolyamatokat és a hagyományos gyártást is ismerő, ismereteit a tervezés során összekombináló szakemberek kellenek hozzá.

Kereskedelmi ismeretek szintén nem ártanak, máskülönben nem értjük a cég működését, a 3DP cégen belüli szerepét, miért éri meg az AM használata, mik az anyagi előnyei, hogyan profitálhatunk belőle.

Az úgynevezett vertikális piacok (gépjármű, légi ipar, egészségügy stb.) igényeit, a szektorok speciális szabályozását, anyagszükségleteit, iparági trendjeiket, ellátási láncukat szintén nem árt valamelyest ismerni.

Mindezek mellett természetesen az AM-mel is tisztában kell lennünk, bár az összes technika részletes ismeretére nincs szükségünk.

A „puha készségek” (soft skills) közé olyan általános adottságok tartoznak, mint a rugalmasság, komplex problémák megoldása, kritikus gondolkozás, kreativitás, jó kommunikáció, elemzői és döntéshozási képességek, és nem utolsósorban az aktív, sőt, még inkább proaktív tanulás.

Címkék: trendek jövő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8715188338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.