HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Dubaiban elkészült a világ legnagyobb kétszintes nyomtatott épülete

ferenck 2019.10.30. 08:00

Dubai köztudottan mindent megtesz a 3D nyomtatás népszerűsítéséért, és az eredmények sem maradnak el. Nem véletlenül, mert a városvezetés bevallottan a 3DP elsőszámú világhatalma, az additív gyártás világ-fővárosa megtisztelő címre pályázik.

Leglátványosabb sikereket természetesen a technológia talán leglátványosabb alkalmazási területén, az építészetben/építőiparban érik el.

3dnyomtatas_dubai.jpg

Nemrég újabb világcsúcsot döntöttek, ugyanis a városállam október 23-án bejelentette: a Warsan negyedben felhúzott 9,5 méter magas és 640 négyzetméter alapterületű konstrukció az első kétszintes nyomtatott épületként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

Azt is hozzáfűzték, hogy a 3DP megváltoztatja az építőipari szektor munkamódszerét, magát a projektet pedig fordulópontnak tekintik. A technológiával felgyorsul az építkezés, rekordidő alatt végezhetik el a munkákat, amellyel jelentősen csökkennek a költségek, és kevesebb építőipari munkásra lesz szükség.

3dnyomtatas_dubai0.jpg

Számszerűsítve, az építkezéshez mindössze 15 munkás kellett. Ha hagyományos technológiákkal dolgoztak volna, a duplájukra, 30 személyre lett volna szükség. A jövőre nézve szintén fontos adat, hogy 60 százalékkal kevesebb hulladék, veszteség termelődött. A költségeket illetően, a munkálatok kb. 680 ezer dollár helyett 272 ezerbe kerültek.

A nyomtatást a helyszínen, helyi anyagokból, méretes géppel végezték. Előre kidolgozott sorrendben ásványokkal feldúsított tintaszerű folyékony anyagot raktak le. A folyadék betonná szilárdult, a digitális modell azonnal háromdimenziós objektummá vált.

3dnyomtatas_dubai1.jpg

A projekt egyben azt is szemlélteti, hogy építészetileg, vizuálisan mennyire érdekes szerkezetek nyomtathatók. Jóval nagyobb a tervezői és a kivitelezői szabadság, mint a klasszikus építőtechnológiáknál.

Eredetileg többféle formát terveztek, majd a tesztek során bebizonyosodott, hogy 3D nyomtatással többféle terv megvalósítható.

Címkék: épület építőipar Dubai Guinness rekord

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1415270768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása