HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Világpremier: nyomtatószálak művészeknek

ferenck 2019.10.15. 08:00

A 3D nyomtatás viszonylag rövid, de eseménydús történetének utóbbi esztendeit az ipari alkalmazások, elsősorban a fémprintelés és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek, mozgások és trendek határozták meg. A technológia nagykorúvá érett, a fogyasztói fázis után szép lassan indusztriális tevékenységgé, az Ipar 4.0 egyik alapjává vált.

Mindez természetesen nem jelenti, hogy a fogyasztói alkalmazások teljesen háttérbe szorultak volna, egyszerűen arról van szó, hogy a területen minden más fontos technológia történetére szintén jellemző folyamatok játszódtak és játszódnak le. A nagykorúságot pedig általában (a kuriózumon túlmutató) ipari alkalmazások hozzák el.

3dnyomtatas_graftmilk.jpg

Ezzel együtt virágzik a csináld magad (DIY) mozgalom, a Maker-kultúra, egyre több a tudomány-technológia és a művészetek határára, metszéspontjára belőhető izgalmas kezdeményezés (például a formabontó divattervező Iris van Herpen vagy a lehetőségeket feszegető, beskatulyázhatatlan Neri Oxman munkássága).

3D nyomtatók ugyanis mind jobban használhatók művészi elképzelések valóra váltására.     

A New Yorki Graft Milk startup erre a felhasználói rétegre gondolva, különleges termékkel, a világon elsőként, speciálisan művészi célkora tervezett, beszédes Art Filament nevű prémiumkategóriás, remek minőségű PLAm nyomtatószállal állt elő.

3dnyomtatas_graftmilk1.jpg

Eleve úgy alakították ki, hogy a print a tervek legapróbb és legkifinomultabb részleteit is visszaadja. A Kickstarter közösségi finanszírozó (crowdfunding) oldalon futó Art Filament természetes anyagokat utánozva, egymást kiegészítő színek palettáját vonultatja fel.

Egyelőre tíz színből áll, tervezők, fejlesztők és kurátorok hónapokig kísérleteztek, míg el nem jutottak például a fekete legmattabb változatáig.

„Az ötlet onnan jött, hogy a nyomtatott terveket magasabb szintű művészi formákká szeretnénk alakítani. Rengeteg komoly művész printel remek munkákat, a rendelkezésre álló anyagok viszont sem színben, sem textúrában és minőségben sincsenek a megfelelő szinten. Bízunk benne, hogy az Art Filament használatával még szebb és kifinomultabb műalkotások születnek” – jelentette ki Douglas Larsen társalapító, designigazgató.

A nyomtatószálhoz több kínai gyártóval dolgoztak együtt, és jó hír, hogy – a divatvilágot megcélzó, ruhákra printelhető – újabbak is várhatók.

„A szín minden, amit látunk, színek nélkül nincs semmi. Emberi lényekként a velünk kapcsolatba kerülő színeken keresztül tájékozódunk és kommunikálunk a világban. A Graft Milknél hiszünk abban, hogy az általunk használt színek a legélvezhetőbbek” – összegez Larsen.

Címkék: trendek művészet Kickstarter nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6915051802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása