HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szuperszonikus autó

ferenck 2019.10.10. 08:00

A 2008 októberében indult Véreb Szuperszonikus Autó (Bloodhound Supersonic Car, SSC) projekt, a korábban rekordokat döntögető ThrustSSC utódja. Két motor, a Rolls-Royce sugárhajtóműve és egy hibrid rakéta meghajtó működteti.

A brit projektben a walesi Swansea Egyetem Mérnöki Kollégiuma is részt vesz, és annyira fontosnak tartják, hogy betették a tantervbe. Az additív gyártás specialista Renishaw szintén sokat tett a sikerért, több fémrészt, köztük egy kormánykerék prototípust nyomtattak hozzá.

3dnyomtatas_szuperszonikusauto0.jpg

A jármű 2017-ben érte el az óránkénti 200 mérföld (kb. 322 km) sebességet. A mostani változat zöld fényt kapott az 500 mérföld (kb. 805 km) rekordhoz; idén ősszel, egy dél-afrikai pályán kísérlik meg.

2020 végére az 1000 mérföldet (kb. 1610 km) tervezik elérni.

A Graphite AM brit szolgáltatóiroda és tanácsadó cég bejelentette, hogy a projekt egyik hivatalos 3DP-partnerévé vált. Az együttműködés a szelektív lézeres szinterezésben (SLS) szerzett tapasztalataikon alapul; nagyon könnyű, de egyben nagyon masszív, tartós alkatrészeket terveznek nyomtatni.

3dnyomtatas_szuperszonikusauto.jpg

A Bloodhound mögötti céget egy York megyei üzletember vásárolta fel tavasszal, majd újraindította a projektet, miután az eredeti tulajdonosvállalattal 2018-ban bizonytalanná vált a jövő.

Andy Green, az eddigi rekordot tartó pilóta elégedett, szerinte az additív gyártótechnológia sokat segíthet az óránkénti 500, majd 1000 mérföld sebesség elérésében.

„Még a legkisebb alkatrészek, például egy pár vezeték mögött is izgalmas csúcstechnológiai történetek állnak” – nyilatkozta.

A Graphite AM komplex légcsatorna-szerelvényeket printelt a járműhez. Szénszállal megerősített nyomtatóport használtak hozzá.

„A magas hőmérsékletet tűrő, kemény alkatrészek szinte bármilyen formában kivitelezhetők. Pont erre van szükségünk. A 3D nyomtatás nagyon-nagyon újgenerációs technológia” – mondta lelkesen Green.

Címkék: versenyautó szelektív lézeres szinterezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1415125430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása