HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hogyan nyomtassunk pici és puha robotokat?

ferenck 2019.09.11. 08:00

A puha robotika (soft robotics) gyorsan fejlődő kutatási és alkalmazási terület. Jellemzője, hogy a könnyen megdolgozható anyagokból készülő gépek egyrészt úgy mozognak, mint az élő organizmusok, másrészt összetett környezetekhez is biztonságosan alkalmazkodnak.

Egyre többféle terv születik, a robotok többméteresek, de akár csak mikronszinten mérhető szerkezetek is lehetnek. Előállításukhoz gyakran használják a 3D nyomtatást; printeltek már puha robotot gyógyszeradagolásra, szövetszerkesztésre, űrkutatásra stb.

3dnyomtatas_softbots.jpg

Egy szingapúri és két kínai egyetem kutatói összeálltak, hogy irányelveket dolgozzanak ki légnyomás által vezérelt, miniatűr robotikus aktuátorok nyomtatásához. A milliméter léptékű robotok a biztonság és az alakváltás terén is kiválóak, és e képességeiknek köszönhetően jól alkalmazhatók pirinyó tárgyak manipulálásához korlátozott területen, illetve az ezekben a terekben történő navigációhoz.

A 3D nyomtatásra a robotok rugalmasságának növelése miatt van szükség. Ebből a szempontból sokkal jobb, ha fröccsöntés és puha litográfia helyett printelik őket. Mikroméretű puha robotok additív módszerrel való előállítására viszont kevés a sikeres példa. Geometriájuk ugyanis annyira komplex, hogy a méretezésnél a finomabb részletek könnyen kárba vesznek. Alkatrészek (mikroméretű üregek, csatornák stb.) eltömődések nélküli nyomtatása szintén problémás.

A kutatók egy pici hulladék-gyűjtővel bebizonyították, hogy ezek az aktuátorok megvalósíthatók 3D nyomtatással. A gyűjtőbe hasonló méretű markolót integráltak. A szerkezet például hajtóművek karbantartásához, vagy minimális beavatkozást igénylő (invazív) sebészi műtéteknél alkalmazható.

A kivitelezéshez a sztereolitográfiához (SLA) hasonló digitális fényfeldolgozást (digital light processing, DLP) használtak.

A gépecske körülhatárolt kis térben navigált, nehezen elérhető tárgyakat mozgatott meg.

A kutatásból levont következtetések megalapozhatják a bonyolult többanyagos terv alapján készülő, összetett geometriájú miniatűr puha robotok printelését. A fejlesztők szerint módszerük a DLP mellett sztereolitográfiával dolgozó 3D nyomtatókkal is kompatibilis.

Címkék: robot Kína Szingapúr sztereolitográfia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4415036368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása