HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Elektronikagyártás ember nélkül

ferenck 2019.09.09. 08:00

A kb. két évtizede megjelent, de igen lassan terjedő lights-out gyártás emberi beavatkozás nélküli gépi tevékenységre vonatkozik, amelyhez értelem szerint világításra sincs szükség (innen ered az elnevezés).

A 3D nyomtatás egyik legújabb technológiája az ember nélküli digitális gyártás (Lights-Out Digital Manufacturing, LDM) célja elektronikus darabok printelése. Az áramkörök stb. a 3DP egyik legkésőibb, sokáig kivitelezhetetlennek tűnt alkalmazási területe.

3dnyomtatas_lom.jpg

Printeléssel felgyorsul a tervezés, gyártófolyamat, tesztciklus. Áramkörök egyedibbé dolgozhatók ki, ehetetlennek látszó komplex geometriák valósíthatók meg.

Az LDM élharcosa az izraeli Nano Dimension, csúcsgépe a cég által fejlesztett és július 24-én bemutatott DragonFly additív gyártóplatform. 85 százalékos üzemidő, jelentős mértékben csökkenő heti és karbantartási költségek, minimális vagy nulla emberi beavatkozás a jellemzői.

3dnyomtatas_lom0.jpg

A német szenzor- és védelmi elektronika-beszállító HENDSOLT és az Egyesült Királyság Gyártótechnológiai Központja (MTC) – egy kutatásfejlesztési tevékenységet folytató állami intézmény – a rendszer első felhasználói. Mindketten elégedettek, a rövidebb gyártási idő és az alacsonyabb költségeket emelték ki.

Többréteges nyomtatott áramköröket (multilayer printed circuit board, PCB), kondenzátorokat, tekercseket, szenzorokat, antennákat stb. állítottak elő a Nano Dimension rendszerével.

A technológia sokat segíthet a hagyományos eljárásokkal határokba ütköző rendkívül bonyolult geometriájú, vagy nagyon kis mérettartományba tartozó elektronikus eszközök, a dolgok internét (Internet-of-Things, IoT), valamint az Ipar 4.0-át jellemző, valamilyen szintű „intelligenciával” (tároló-, feldolgozó- és kommunikációs kapacitással) rendelkező összekapcsolható kütyük gyártásában is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7315034876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása