HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás forradalmasíthatja a vízhasználatot

ferenck 2019.09.02. 08:00

A világ lakosságának közel ötöde, előrejelzések alapján 2025-ben már 1,8 milliárd személy él vízhiányos területen. A probléma megoldásához – a túléléshez – a vízhasználat forradalmára lesz szükség.

A mai vízrendszerek egye nehezebben kezelik a növekvő vízhiányt és szükségleteket. A technológiai fejlődés, például a 3D nyomtatás sokat javíthat a helyzeten, átalakíthatja a vízgazdálkodást és infrastruktúrát.

A 3DPrint.com öt megoldást javasol.

Halgazdaságok vízminőségének javítása az első.

3dnyomtatas_vizgazdalkodas.jpg

A világ haltenyésztésének 47 százaléka ezeken a farmokon történik, amelyeknek a szükségletekkel mindenképpen tartaniuk kell a lépést. Az akváriumoktól a víz savasságáig, kb. mindenen változtatni kellene. 3D nyomtatás és a halgazdaságok egymásra találása a vízminőséget kontrolláló innovatív és költséghatékony megoldásokat eredményezett eddig is, és a jövőben még több várható.

A sótlanítással előállított ivóvíz a második.

A legeredményesebb technikák kidolgozásában 3D nyomtatók is sokat segítenek, például az USA Energiaügyi Minisztériuma gőzerővel dolgozik a területen.

Az olcsó és szállítható víz elemzése a harmadik.

3dnyomtatas_vizgazdalkodas0.jpg

Szomorú és szinte hihetetlen tény, hogy a fejlődő országokban a fertőzött víz fogyasztása az egyik leggyakoribb halálozási ok. Hatékonyabb tesztek és a minőség pontos mérése az egyik megoldás. Ahhoz, hogy eldugott falvakban is működjön olcsó távtesztekre lenne szükség. Kutatók ki is dolgoztak hozzá egy, elemmel működő, rendszerekhez – és adatokhoz – vezeték nélkül kapcsolódó nyomtatott mérőeszközt. A színváltozások rögzítéséhez 8 megapixel felbontású digitális kamerát használnak.

A víztisztítás és szűrés a negyedik.

A fertőzött víz elemzése remek technika, de a fertőzés megszüntetése még jobb. Tisztító- és szűrőrendszereket régóta fejlesztenek, 3DP-vel viszont rövid idő alatt és költséghatékonyan működő rendszerek építhetők, amelyekkel távoli települések is elérhetők. Már nyomtatnak nanorost-membránokon alapuló, a hagyományosaknál 70-80 százalékkal kevésbé lukacsos szűrőket.

A szennyvíz hatékony kezelése az ötödik.

2014-es ENSZ-anyag alapján a víz több mint 80 százalékát „kezelik.”  A dinamikusan fejlődő Kínában és Indiában különösen fontos problémáról van szó, és a 3D nyomtatás (például a printelt membránok) ezen a területen is forradalmi lehetőségnek tűnik. Létfontosságú, hogy a nem kezelt víz ne kerüljön vissza a környezetbe.

Címkék: jövő környezetvédelem víz környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4315025348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása