HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Európai uniós képesítés 3D nyomtatás-specialistáknak

ferenck 2019.08.26. 08:00

Az Ipar 4.0 kialakulásával, a permanens ipari – vagy ipar utáni? – forradalommal, a 3D nyomtatás egyre fontosabb szerepet játszik a jelen és feltételezhetőleg a közeljövő társadalmaiban is. A változások olyan gyorsak, hogy szinte lehetetlen felkészülni rájuk, tempójukat követni, trendeket formálni viszont egyáltalán nem lehetetlen.

Rugalmasság, alkalmazkodó-készség, az új iránti nyitottság, innovatív szellem a kulcsszavak, és a magasabb színvonalú oktatás és képzés is ezek jegyében történik.

Egy ipari szervezet, az Európai hegesztés, összekapcsolás és marás szövetsége (EWF) e szellemiségnek megfelelően indította el nemzetközi oktató, képző és minősítő rendszerét az additív gyártásban dolgozók számára. A rendszer két szintre oszlik, az egyiket a működtetőknek, a másikat mérnököknek találták ki.

3dnyomtatas_ewf.jpg

Egyik nagy előnye, hogy a képesítés bármelyik országban érvényes, a képzés helyi és globális műveleteknél egyaránt alkalmazásra kész alapvető készségek fejlesztésére összpontosít.

A jövő AM (additive manufacturing) munkaerejének képzéséhez az EWF felmérést is készít az adott állások betöltéséhez mindenképpen szükséges jártasságokról.

A kvalifikációk a fémalapú additív gyártótechnológiákra, jelenleg a lézeres porágyas fúzióra (LPBF), a lézeralapú irányított energialerakásra (DED) és annak egyik változatára (DED Arc) vonatkoznak. Hamarosan más fémnyomtató megoldásokat is figyelembe vesznek.

Egyelőre nyolc modulról van szó: a folyamat áttekintése, maga a folyamat, minőségbiztosítás, egészség-biztonság-környezet, szerelés-berendezés, részek gyártása, utófeldolgozás, rendszer-karbantartás. A lézeralapú folyamatoknál két opcionális modul szerepel még: porok megmunkálása, lézersugár-jellemzés.

Mérnökök mindhárom kategóriában részt vesznek folyamat-áttekintés, folyamat és utófeldolgozás képzésen. Ezt követően anyagtudományi bevezető, folyamat kiválasztás és integrálás, koordináció stúdiumok következnek, majd a diák speciális érdeklődése szerint folytathatja a tanulmányokat – például anyagokra, módszerekre stb. szakosodhat.

Az operátor kurzust az AM folyamatok, a mérnöki képzést az AM tevékenységek implementálása és koordinálása iránt érdeklődő szakembereknek javasolják.

Címkék: oktatás ipar fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5615018834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása