HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A hot dog és a csontnyomtatás

ferenck 2019.08.23. 08:00

A Kínai Tudományos Akadémia Sanghaji Kerámiaintézetének (SICCAS) kutatói sejtváz-gyártásra használható nyomtatóanyagot fejlesztettek. A nyomtatóanyag és a felhasználási terület önmagában is érdekes, a szenzációt azonban más jelenti.

A tudósokat ugyanis egészen szokatlan, bionyomtatással kapcsolatban soha nem emlegetett forrás, a hot dog szerkezete ihlette meg… A népszerű kaja bucival és virslivel juttat minket energiához és tápanyagokhoz. A kutatók rájöttek, hogy szerkezete mintául szolgálhat bioanyagok létrehozásához.

3dnyomtatas_hotdog.jpg  A vázak a hot dog buciját „imitáló”, 1 milliméteres üreges biokerámiás csövekből állnak, míg a csövekben lévő 500 mikrométeres, szintén biokerámiás rudak a virslire „emlékeztetnek.” Magán a „virslin” egységesen elrendezett, kb. 30 mikrométeres lemezes mikrolikacsok találhatók.  

A „hot dog bioanyagok” (HD-AKT) a teszteken kiválóan teljesítettek, probléma nélkül fogadtak be, engedtek ki magukból gyógyszereket és fehérjéket. A belőlük készült vázak javíthatnak a szövetsejtek funkcióin.

A kutatók szerint mikro- és nanoszintű hierarchikus szerkezetek jelentősen befolyásolják anyagok tulajdonságait. Az emberi csontozatban található ilyen szerkezetek lehetővé teszik tápanyagok és szövetsejtek szállítását, tárolását.

A hagyományosabb printelt vázak korlátozzák a megfelelő tápanyagmennyiség eljuttatását a fejlődő szövettestekbe, és így a szövetformálódás csontozati problémákhoz vezethet. Ezért van szükség újabb és újabb megoldásokra, anyagokra.

A HD-AKT-t nyolchetes nyúl sérült combcsontjába ültették be, és a vázon beinduló csontképződés a technológia eredményességét bizonyítja. A nagyobb felületen jobban működik a fehérje- és a gyógyszeradagolás, a sejtosztódás és a nyúl gyógyulását segítő többi folyamat is.

Címkék: Kína bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5315014870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása