HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás hatása a járműtervezésre

ferenck 2019.08.06. 08:00

Minden egyes gépjármű bonyolult tervezési és fejlesztési folyamat végeredménye. Az alkatrészeknek többféle szempontnak kell megfelelniük, és egyben át is kell menniük a tömegüket, szerkezeti integritásukat, aerodinamikus alkalmasságukat vizsgáló teszteken.

A 3D nyomtatás alaposan megváltoztatta, könnyebbé és olcsóbbá tette a termékfejlesztési folyamatot. Egy példa: az additív gyártás legnagyobb világméretű hálózata, a 2013-ban, Amszterdamban alapított 3D Hubs a kezdetek óta gyártott több mint 3 millió alkatrészének jelentős része az autóiparnak készült.

3dnyomtatas_autogyartas.jpg

A technológia megjelenése előtt a prototípuskészítés és az alkatrészgyártás is költséges és időigényes folyamat volt. Sok innovatív elképzelés pénzügyi korlátok miatt nem válhatott valóra, ráadásul, ha a legyártott alkatrész nem működött, újra kellett kezdeni az egészet; a folyamatok annyira nem bizonyultak rugalmasnak, hogy az iterációnak minimális szerep jutott.

A 3DP mellett az online megoldások, és a kettő kombinációja, az online 3D printelés mindent megváltoztatott. Az eredeti terv, az egyedi részek kiötlése és a prototípus elkészítése párhetes folyamattá redukálódott. A tervezés során sok lehetőség nyílik a próba-hiba módszer alkalmazására, így a darab folyamatosan javítható, a végterméket könnyebb legyártani. A nedvességnek való ellenállástól a súlycsökkentésig, additív gyártással a specifikációknak pontosan megfelelve dolgozhatók ki a végtermékek.

Az iparág dinamikusabbá, rugalmasabbá vált.

A mérnökök a prototípuskészítéstől a kisszériás gyártásig, sok feladatot végeztetnek el 3DP szolgáltatókkal. Bonyolult formák és szerkezetek pluszköltség nélkül alakíthatók ki, részek egészen specifikusra tervezhetők, és mindez sokkal gyorsabban, mint más eljárásokkal.   

A nyomtatáshoz változatos anyagokat, fémek mellett nejlonport, műgyantát, viaszt, fotopolimert stb. használnak.

Címkék: autó ipar nyomtatóanyagok 3D Hubs nyomtatóhálózatok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1114992500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása