HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott snackek élelmiszerhulladékból

ferenck 2019.07.19. 08:00

Megosztottak a 3D ételnyomtatással kapcsolatos reakciók: egyesek gasztronómiai forradalmakat vetítenek előre, mások a printereket hasznos kiegészítőknek látják, de szerintük a chefek szerepét belátható időn belül nem veszik át, megint mások a konyhaművészet elleni merényletként beszélnek a technológia ezirányú alkalmazásairól.

Az ígéretes próbálkozások és a speciális printerek ellenére, az ételnyomtatás egyelőre gyerekcipőben jár. Ezzel együtt ehető nyomatok többféleképpen készíthetők, és nemcsak űrhajóskajákról vagy tésztákról van szó.

3dnyomtatas_snack.jpg

Például az Eindhoveni Műszaki Egyetemen végzett Elzelinde van Doleweerd és Vita Broeken által alapított Upprinting Food startup a fenntarthatóság szellemében, élelmiszerhulladékból, eladhatatlan, ám még ehető alapanyagokból készít tápláló, finom, ráadásul szemre is tetszetős kosztokat. Akik megkóstolták, egyértelműen állítják, hogy a falatkáknak fenséges az ízük.

Az élelmiszerhulladék növekedése súlyos és ellentmondásos jelenség. Egyrészt a földkerekség lakosságának jelentős része alultáplált, másrészt a legyártott kaják harmada kerül kukába. A statisztikák magukért beszélnek, elgondolkoztatnak, kreatív szellemeket pedig innovatív megoldásokra ösztönöznek.

3dnyomtatas_snack0.jpg

Ezt teszi a holland startup is.

Többek között kenyérmaradékból, túlérett, vagy ránézésre kifejezetten ronda alapokból készítenek füvekkel, fűszerekkel megszórt, pürésített, 3D formákká extrudálható keverékeket/krémeket.

3dnyomtatas_snack1.jpg

Miután a formákat kinyomtatták, megsütik és kiszárítják őket, így alakul ki ropogós, keksz-szerű textúrájuk, és persze így lesznek tartósak, állnak el hosszú ideig polcokon. Mivel nem marad bennük víz, nem fenyeget baktériumveszély.

Eddig több kenyér- és zöldségalapú recepttel álltak elő, és folyamatosan ötletelnek, dolgoznak újakon.

A startup több jónevű étteremmel dolgozik együtt, konyhai maradékokat hasznosítanak, újrahasznosítanak, és kínálnak egyedi kulináris élményeket.

A pekingi 3D Food Company-vel szintén együttműködnek, többek között főtt rizst és édesburgonyát dolgoznak fel.

Címkék: innovátorok ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9614968308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása