HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott betonoszlopok egy svájci művészeti fesztiválon

ferenck 2019.07.17. 08:00

3D nyomtatás és építészet, 3D nyomtatás és művészetek egyre több és szorosabb szállal kapcsolódnak össze, és a jövő számos újabb alkalmazási lehetőséggel kecsegtet. Míg néhány éve kuriózumnak számított egy-egy épületelem, épület printelése, az építőipar ma már egyre gyakrabban használja a technológiát, aknázza ki előnyeit.

A betonnyomtatók is komoly fejlődésen mentek keresztül, egészen méretes darabok, épületelemek hozhatók létre additív technológiával.

3dnyomtatas_origen.jpg

A legújabb példa a zürichi Digitális Építésztechnológiák (DBH) és a Svájc délkeleti részén lévő Riomban megrendezésre kerülő Origen Fesztivál közös munkája, a kilenc egyedi tervezésű, 2,7 méter magas oszlopból álló Betonkoreográfia (Concrete Choreography).

Minden egyes betonoszlop nyomtatása két és fél óra hosszat tartott, a Zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH Zürich) által kidolgozott technológiát használták. (Az ETH Zürich komoly részt vállalt a világ első nemcsak digitálisan tervezett, hanem 3D nyomtatással és robotokkal kivitelezett lakott épületének, az idén megnyílt DFAB House-nak a létrehozásában is.)

3dnyomtatas_origen0.jpg

Digitális gyártást és építészetet tanuló egyetemisták, PhD-hallgatók a réteges extrudáló nyomtatás lehetőségeivel kísérletezve, a kilenc oszloppal szemléltetik a számítógépes tervezés és a digitális gyártás lehetőségeit, hogy mik valósíthatók meg a beton és a 3DP összekapcsolásával.

Ugyanazt a robotkar extrudáló rendszert használták, amellyel a DFAB House sok részét készítették. Az új gyártási folyamattal a betonelemek zsaluzás nélkül létrehozhatók, és a komplex geometriájú egyedi tervek teljesen automatizált módon valósíthatók meg. A lyukacsos betonszerkezeteket úgy nyomtatják, hogy az anyagot csak akkor használják, amikor valóban szükség van rá. Az építés így fenntarthatóbb, környezetbarátabb, mintha hagyományos eljárásokat alkalmaznának.

A számítógéppel tervezett díszítőelemek és a felületi textúrák hangsúlyosabbá teszik a betonnyomtatás tág esztétikai lehetőségeit.

Címkék: művészet építészet épület épületnyomtatás innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8614946916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása