HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Strapabíró bioprinter katonai alkalmazásokhoz

ferenck 2019.07.16. 08:00

A bionyomtatás ugyan gyorsan terjedő technológia, de az erre specializált printerek túlnyomó többségét ennek ellenére egyelőre csak laboratóriumokban használják. A velük végzett kutatások rendkívül fontosak, viszont egyre több intézmény tervezi laborokon túlmutató használatukat.

A technológia űrbéli alkalmazása is ilyen trend, amelynek egyik képviselője, a floridai nScrypt a világűr mellett az anyabolygóra is gondol, és az amerikai hadsereggel, az Egyenruhás Egyetem 4D Bi3 Programjával, a RoosterBio Inc-kel és a Geneva Alapítvánnyal közösen a technológia földi hasznosítását (is) tervezi.

3dnyomtatas_biprinter.jpg

A kezdeményezés részeként az nScrypt egyedire alakítja az eredetileg a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szánt Bio-összeszerelő Szerszám (BAT) nevű gépet. Könnyű és strapabíró, védőburkolattal lefedett szerkezetté változtatják. Úgy dolgozzák ki, hogy a gép új helyének az előzőhöz képest megváltozott környezeti feltételei ne zavarják a bionyomtatást.

Az „aszkéta” nevű új printert meg nem nevezett katonai helyszínre szállítják, és a RoosterBio emberi csontvelőből kinyert, printelésre kész őssejtjeivel fognak dolgozni. A tervek szerint a géppel és az anyagokkal sivatagi közegben több kísérletet végeznek, a kísérleteket pedig értelemszerűen kiértékelik majd.

A munkát a Katonai Akadémia Vegyészet és Élettudományok Tanszékének egyik kutatója, Jason Barnhill vezeti. Nyomtatott műanyag orvosi modelleket, bionyomtatott őssejteket, következőgenerációs sebtapaszokat fognak behatóan tesztelni.

A projekt végső célja, hogy a harctéri sebesüléseket gyorsan gyógyító megoldásokat, kötéseket, sztenteket és speciális bioérzékelőket dolgozzanak ki. A harctéri bionyomtató nagy előnye, hogy a helyszínen, kívánság szerint (on-demand) működik. Ottani tevékenységével jelentősen csökkenthetők az orvosi műszerek magas logisztikai, raktározási, hűtési és szállítási költségei.

A gép csak azt és akkor nyomtatja, amire és amikor a katonáknak pont szükségük van.

Címkék: bioprinting bioprinter katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6214942404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása